Utrecht beschermt monumentale winkelpuien

Utrecht beschermt monumentale winkelpuien

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-07-2009

115 winkelpuien in de stad Utrecht zijn zo bijzonder, dat ze beschermd moeten worden. Dat stelt het Archeologisch en Bouwhistorisch Centrum van de gemeente Utrecht. 74 daarvan zijn al onderdeel van een pand dat rijks- of gemeentelijke monument is. De resterende 41 zullen worden voorgedragen als gemeente-monument. Het oudste is uit 1899 (Schoutenstraat); het jongste uit 1938 (Biltstraat).

De toekomstige voordracht omvat onder andere drie panden aan de Amsterdamsestraatweg, vier aan de Biltstraat, drie aan de Korte Jansstraat, vier aan de Lange Jufferstraat, drie aan de Nachtegaalstraat.

Stroming
Stagiaire Marieke Lenferink heeft de afgelopen maanden duizend Utrechtse winkelpuien geïnventariseerd. Daarbij ging het om de voorzijde van de begane grond van zaken binnen de singels en de aanloopstraten.

De studente erfgoedstudies onderzocht onder welke architectuurstroming de panden vielen en legde de belangrijkste kenmerken vast.

Beeldbepalend
De oudst overgebleven winkelpui is van 1858, aan de Voorstraat 46 (foto). Het is bijzonder dat er in Utrecht relatief nog veel originele exemplaren te vinden zijn.

De puien zijn beeldbepalend voor winkelstraten. Ze scheppen een unieke sfeer, die typerend is voor de stad. Maar tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat ondernemers zich kunnen onderscheiden: dat is niet alleen een toeristisch, maar ook een economisch belang.

Bron: AD.nl
Foto: Het Utrechtse archief

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.