Stijlvol grand café ‘Samen’ in Alkmaar

Stijlvol grand café ‘Samen’ in Alkmaar

Project kort
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-08-2010

Aan de Houttil (Waagplein) in Alkmaar is een nieuw grand café geopend met een concept gericht op bezoekers van 30 jaar en ouder. Het nieuwe grand café over twee etages ontstond door twee zaken samen te voegen. Het pand van voormalig Grand Café Henry’s is eigendom van Heineken en het pand van Route 66 van Grolsch. Hiermee ontstond de bijzondere situatie dat in een zaak twee biermerken worden gevoerd. Deze samenwerking was inspiratie voor de naam van de nieuwe onderneming: Samen.

Doelstelling van de ondernemers met hun nieuwe zaak is om een aangename, moderne verblijfsplek buitenshuis te bieden aan de 30-plusser; de bezoeker die een uitgaansgelegenheid zoekt met een volwassener, verzorgder product. Om deze doelstelling vorm te geven schakelden ze Art director Michel Ruijgrok van E.S.T.I.D.A uit Amsterdam in.

In nauwe samenspraak met de eigenaren Brenda en Hans Bezembinder ontstond een interieurconcept dat gebaseerd is op het gebruik van kwaliteitsmaterialen met eigentijdse accenten, en waarin de bar een prominente rol speelt.


De entree van de zaak is licht gehouden, met een keramische tegel op de vloer en heldere wanden. Hierdoor wordt de aandacht gevestigd op de barruimte, waar vloer, wanden, plafond en de bar zijn afgewerkt met gestapeld hout. Het gebruik van verschillende houtsoorten heeft een natuurlijke kleurschakering doen ontstaan.Toepassing van eenzelfde materiaal voor vloer, wanden, plafond en bar accentueert het bargebied, het hout zorgt tevens voor een aangename akoestiek. Links van de bar zijn verhoogde loungezits geplaatst waar bezoekers lekker onderuit kunnen. De banken en kussen zijn gestoffeerd met een diep paarse neopreen.De rechterzijde van de bar is uitgevoerd met een extra breed blad, waar comfortabele barstoelen bij zijn geplaatst. Aan de zo gecreëerde eetbar kan men de zaak goed overzien. Rondom de bar is ruimte vrijgelaten, zodat er bij drukte geen gedrang ontstaat. Achterin de zaak bevindt zich het restaurantgedeelte dat een tuinkamersfeer heeft gekregen. Een verlicht glazen plafond simuleert daglichtinval en zorgt dat de ruimte ook overdag aantrekkelijk is. De vloer is afgewerkt met een flagstone die doorloopt over de achterwand, wat aandoet als een terrasvloer en buitengevel. De onconventionele kleurstelling van het blauwgroene behang en turkooizen mohair stoffering, benadrukt de beoogde serreambiance.De eerste etage wordt deels in beslag genomen door de keuken die op de etage is gesitueerd. Rechts van de keuken is een verrassend café gedeelte in sfeervolle brons en kopertinten. Een retro behang met lippenprint is sfeerbepalend voor de ruimte. Het meubilair bestaat onder meer uit authentieke jaren dertig stoelen, en tafels met robuuste teakhouten tafelbladen. Aan de andere kant van de keuken leidt de centrale trap naar de toiletten. De herentoiletten zijn in verschillende tinten en materialen zwart uitgevoerd. Voor de dames is gekozen voor zachte roze- en parelmoertinten. Het damestoilet heeft een extra vertrek met een door ICI Paris gevulde kaptafel en een ruime passpiegel, zodat de dames zich echt even kunnen opfrissen.Op de eerste etage bevindt zich als laatste nog de herenkamer. Deze ruimte is ingericht in zwart, wit en zilver. Een enorme tafel, met een in epoxy gegoten blad met zwart-wit rozenmotief, biedt plaats aan dertig personen. De tafel wordt sfeervol verlicht door zilverkleurig gestoffeerde handgespannen lampenkappen. Deze ruimte kan gebruikt worden als vergaderzaal of private dining gelegenheid.

Foto’s; Evelien van den Bogaert

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.