DP6 presenteert duurzaamste school

DP6 presenteert duurzaamste school

Door: Petra Starink | 29-10-2015

Het gebouw Zorg en Welzijn van ROC Friese Poort in Drachten ontworpen door DP6 architectuurstudio is met een BREEAM-NL Excelent score de meest duurzaamste school in Nederland. Het architectonisch concept van de school is gebaseerd op het karakter van de opleidingen en de studenten. Verbinding is het centrale thema in exterieur en interieur. Kenmerkend zijn de verspringende gelaagdheid en het natuurlijk gematerialiseerde atrium.

Het nieuwe gebouw heeft een splitlevel opbouw met daarin een atrium als hart, dat de onderwijsteams verbindt. Elk onderwijsteam heeft terzijde van het hart een eigen plek. Door de vloeren aan weerszijden van het atrium maar een halve verdieping te laten verspringen houden de teams contact met elkaar.

Projectarchitect Richelle de Jong: ”De verspringende opbouw maakt het gebouw ook flexibeler in te delen. Als de ene opleiding te groot wordt voor een vleugel in het gebouw, kan eenvoudig een ander deel betrokken worden”. Aan de buitenzijde wordt het gevouwen ritme van de gevel afgewisseld met houten gevelbekleding. Binnen is het atrium gematerialiseerd in larikshout en bamboe. Projectarchitect Richelle de Jong licht toe: “Door de toepassing van hout ontstaat er binnen een warme atmosfeer die zorgt voor een kleinschalige, intieme sfeer zoals die ook in het oude gebouw van Zorg en Welzijn te vinden was.”

BREEAM-NL Excellent

Het ontwerp van het gebouw van Zorg en Welzijn is gerealiseerd met het BREEAM-NL Excellent certificaat. Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent, waarmee duurzaamheid bepalend was voor alle ontwerpkeuzes. De gebouwschil is geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en de gevelindelingen zijn zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt. De vide zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval in het hart van het gebouw. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd en gekoeld middels een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem.

Energieverbruik beperken

Er wordt gebruik gemaakt van LED lampen, daglichtafhankelijke verlichting en CO2-sturing van de ventilatie om het energieverbruik te beperken. PV-panelen worden op het dak ingezet om het gebouw van elektriciteit te voorzien. Er is een EPG-score behaald die 63% lager is dan het bouwbesluit vereist. Het gebouw is samen met de campus ontworpen en speelt in op de natuurlijke habitat. Het gebouw biedt nestelmogelijkheden voor gierzwaluwen en vleermuizen.

Verweven met het landschap 

De architectuur van het gebouw is verweven met de architectuur van het landschap. De gevels weerspiegelen de glooiingen van het campusterrein. De overgang van buiten naar binnen is geleidelijk door de overstekken van de gevel en de trappartij die naar de entree leidt. Ook het centrale atrium legt de verbinding tussen binnen en buiten.

Projectgegevens

OntwerpDP6 architectuurstudio
OpdrachtgeverROC Friese Poort, Leeuwarden
AdviesGoudstikker De Vries, Sneek (constructies) Technion BV, Heerenveen (installaties) DGMR, Drachten (bouwfysica, brandveiligheid en BREEAM) Dma, Kollumerzwaag (bouwtoezicht)
AannemerBouwgroep Dijksta Draisma, Dokkum
InstallateurPranger Rosier, Dokkum
Oppervlakte3900 m2 bvo
ProjectROC Friese Poort, sector Zorg en Welzijn
FotografieMichel Kievits

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.