Kleurrijk Mondial College

Kleurrijk Mondial College

Door: Petra Starink | 25-02-2016

Het Mondial College in Nijmegen is de eerste VO school die het BREEAM-NL Good nieuwbouw oplevercertificaat heeft behaald. Factor Architecten heeft samen met de BREEAM-experts binnen IA Groep de voorbereiding van deze certificering begeleid en samen met de opdrachtgever bewuste keuzes gemaakt zoals toepassing van aardwarmte, zonnecellen in het glazen dak van het atrium en vegetatiedaken. Kenmerkend in het ontwerp van Factor Architecten is het veelvuldig kleurgebruik.

De bouwkundige uitwerking en gebruik van materiaal is uitgebreid tegen het licht gehouden om zo duurzaam mogelijke keuzes te maken op het gebied van onder andere milieubelasting bij bouw en sloop, energiegebruik en toekomstwaarde.

Eigen kleur metselwerk

Het gebouw huisvest de praktijkafdelingen Techniek, Economie en Zorg& Welzijn. Iedere sector is gehuisvest in een herkenbaar eigen bakstenen gebouwvolume, ieder bouwblok heeft een eigen kleur metselwerk en elke afdeling een eigen kleur vulling in de aluminium profielen. Ook het interieur is in die kleur doorgevoerd en zichtbaar in de vloerbedekking en wandafwerking.

Ruime aula

De gemeenschappelijke functies vormen de derde laag van het gebouw en verbinden de verschillende sectoren. In de ruimte tussen de vleugels van het gebouw bevindt zich de ruime aula. Deze ruimte heeft door zijn grote glazen pui een relatie met de buitenruimte en biedt zicht op de verschillende onderwijsafdelingen.

Driehoekig atrium met glazen dak

Centraal in het gebouw bevindt zich een driehoekig atrium met een glazen dak, waarin zonnecellen zijn opgenomen. Naast de zonnecellen zijn er duurzame keuzes gemaakt in het ontwerp, waaronder een WKO-installatie, waterbesparende kranen en toiletten en daglicht gestuurde verlichting. Aan de flora en fauna is ook gedacht. Zo staan er nestkasten voor gierzwaluwen, staan er bijenkasten op het dak en is er plek voor vleermuizen in de spouw in de buitenmuren.

Factor Architecten heeft, in samenwerking met de adviseurs binnen IA Groep, de hele projectbegeleiding vanaf visie en programma van eisen tot aan de uitvoering op zich genomen, alsmede alle facetten van het ontwerp.

Projectgegevens

Locatie Nijmegen
Opdrachtgever Alliantie VO Nijmegen en Land van Maas en Waal
Opgave Nieuwbouw schoolgebouw voor VMBO sectoren zorg & welzijn, economie, techniek (metalectro en bouw) en 3 sportzalen
Oplevering 2014
Adviseurs IA Bouwkunde IA Elektrotechniek en IA Werktuigbouw bodemadvies WKO: IF Technology
Architect Factor Architecten
Beeld Factor Architecten
Bijzonderheden BREEAM Certificering

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.