Garageloft

Garageloft

Door: Emy Vesseur | 13-05-2015

Aan de rand van het Arnhemse modekwartier transformeerde Studio OxL met minimale ingrepen en een klein budget een voormalige timmerwerkplaats tot een energiezuinige garageloft. Het gemis van ramen en buitenruimte werd opgelost door een kozijnloze, glazen patio middenin de woonruimte te plaatsen. En door de elektrische sportwagen van de opdrachtgever simpelweg in huis te stallen, is het parkeerprobleem omzeild.

Een voormalige timmerwerkplaats in de Arnhemse wijk Sint Marten stond al jaren leeg, toen het pand werd gekocht door Brend van Hunen, een herontwikkelaar van kleinschalig vastgoed. Architect Wouter Oostendorp van Studio OxL uit Rotterdam komt uit de buurt van Arnhem en liep Van Hunen daar toevallig tegen het lijf. ‘Brend had de werkplaats gekocht om er zijn woning van te maken en zocht hulp bij de technische en architectonische realisatie.’ Het pand bestaat uit een donkere ruimte van 7 m breed en 30 m diep met slechts twee verticale bovenlichten. De achterpui staat bijna op de rand van de kavel. Hier zijn enkele dichte vertrekken met ramen. Het geheel ligt ingeklemd tussen 19de-eeuwse bebouwing met twee bovenwoningen aan de straatkant. De opdrachtgever wilde de ruimte met weinig ingrepen transformeren tot een flexibel indeelbaar huis met een woongedeelte, keuken, atelier, buitenruimte én een goede parkeeroplossing voor zijn elektrische sportwagen. Net als de Tesla, moest het wooncomfort bovendien energiezuinig zijn.

Minimalistisch

‘Geïnspireerd door de Japanse architectuur, wilde Brend een ontwerp vanuit de rand van de kavel en niet vanuit het midden,’ licht Oostendorp toe. Duidelijk was dat binnenwanden de flexibiliteit en het daglicht in de weg zouden staan. De langgerekte ruimte bleef daarom open met de slaapvertrekken en badkamer achterin en een extra buitenruimte op het dak of als onderdeel van het interieur. ‘Zo is het idee voor de glazen patio ontstaan. Daarmee wordt de ruimte automatisch verdeeld en creëer je een bijzondere buitenruimte die een zee van licht naar binnen brengt.’ Met de opdrachtgever is vervolgens gekeken naar verschillende technische en esthetische oplossingen voor de glazen constructie. ‘Hij houdt van minimalistisch en wilde het liefst een pui zonder kozijnen of stalen frame. Daar hebben we samen een oplossing voor bedacht.’

Buitengevoel

De ruimte is geheel gestript met behoud van de robuuste constructie van betonnen kolommen en liggers, waardoor het industriële, stedelijke karakter behouden blijft. Voor de oude wanden is een extra isolatiewand geplaatst met folie en korrels ertussen. Het houten dak is ook ingepakt en net als de wanden strak afgestuukt. De woning is verder uitgerust met een warmtewisselaar en vloerverwarming met energiezuinige pompen. ‘Door deze maatregelen is de RC-waarde van 3 naar meer dan 4 gegaan. Dat is hoog voor deze buurt.’ De patio van 4 bij 5 m is ter hoogte van de bovenlichten tegen de linker buitenmuur geplaatst, tussen twee betonkolommen in. Op deze plek is nauwelijks inkijk vanuit de bovenwoningen en omliggende bebouwing mogelijk. Door een even groot stuk uit het dak te zagen staat de patio in contact met de buitenlucht. Voor de verbinding tussen het publieke en meer private deel achterin, is rechts van de patio ruimte opengehouden. De drie glazen puien zijn gemaakt van 2,5 cm dik HR++ glas. De puien die tegenover elkaar liggen, bestaan uit een vaste en een schuivende glasplaat. ‘De twee schuifpuien zijn verlijmd op een houten plint met een slot en railvoorziening. Rubber sluitstrips maken het waterdicht,’ legt Oostendorp uit. ‘Als je de deuren ’s zomers tegen elkaar openzet, heb je het ultieme buitengevoel.’

Tesla

Het publieke deel voor de patio bevat de garage, woonkeuken en woonkamer; in het privégedeelte achter de patio zijn het atelier en de slaapvertrekken met badkamer. ‘De grote woonkeuken leent zich goed voor een kookeiland, maar een keuken in het midden maakt het lastig de ruimte later anders in te delen.’ De Tesla kan via de originele bedrijfsdeuren naar binnen worden gereden. Het parkeerprobleem van de bewoners is daarmee opgelost en de mooi vormgegeven sportwagen geeft tegelijk een architectonische touch aan het interieur. In het atelier zijn drie opstaande daklichten geplaatst met de schuine kant naar het noordoosten. Een stalen draagbalk loopt er dwars voor langs. Slaapkamers en badkamer kregen naast de oorspronkelijke ramen ook ieder een daklicht. Verder zijn deze vertrekken vrij standaard uitgevoerd. ‘Alle aandacht en een groot deel van het budget is in de patio gestoken. Daar wilde de opdrachtgever zich architectonisch mee onderscheiden.’

Taatsdeur

De opdrachtgever was zo enthousiast over de samenwerking met Studio OxL, dat hij de garageloft heeft doorverkocht en is begonnen aan een nieuw project. ‘We werken nu samen aan de verbouwing van de voormalige Sint Jansschool tot appartementen. Ook hier in de wijk.’ De nieuwe bewoners hebben van de garage een extra kamer gemaakt. Het atelier is nu in gebruik als muziekstudio. De doorgang tussen woonkamer en werkruimte is daarom afsluitbaar gemaakt met een glazen taatsdeur. ‘Dat is heel netjes gedaan. Geheel in stijl van de patio.’

Fotografie Irene van Guin

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.