IEKC Lichtenvoorde door RoosRos architecten

IEKC Lichtenvoorde door RoosRos architecten

Door: Petra Starink | 03-02-2020

In Lichtenvoorde komt een Integraal Educatief Kind Centrum. Hier wordt geïntegreerd onderwijs gegeven aan kinderen in het regulier en speciaal (basis)onderwijs. Het biedt ruimte aan kinderopvang, (jeugd)zorg en het ondersteuningsteam van de gemeente. De gemeente schreef daarvoor een DBME- selectie uit die door het consortium Binx Smartility, RoosRos Architecten en Donker Groen werd gewonnen.

In een groene zone

Het gebouw wordt gesitueerd op een groen omzoomde plek midden in Lichtenvoorde. We hebben optimaal gebruik gemaakt van de kwaliteit van de plek. Het gebouw is zodanig ingepast dat rondom prachtige natuurpleinen gerealiseerd kunnen worden en ook het dak gebruikt wordt. Ontmoeten is een van de kernwoorden. Een doorgaande wandelroute op het terrein verbindt alle plekken en geeft toegang tot de verschillende entrees.

Centrale hart van het gebouw met prominente trap

Het ontwerp is een antwoord op de natuurlijke omgeving. Een gebouw met heldere, horizontale banden die uitgevoerd worden in vliesgevels en verduurzaamd hout. De vorm van het gebouw geeft identiteit aan de plekken er omheen en markeert ook de duidelijk de entrees die in de oksels zijn opgenomen. ‘In het centrale hart komt alles samen’, vertelt projectarchitect Henno Westeneng. ‘Het is een bijzondere ruimte met een prominente trap. Daarop wordt gelopen, geklommen en gezeten, en het zal ook bruikbaar zijn als podium en patio. Bijzonder in het ontwerp is de keuze voor een open leeromgeving die opgedeeld is in vier clusters en rondom het hart liggen. Het ondersteunt de integrale visie op onderwijs, ontwikkeling en zorg. Het bevordert samenwerking en geeft het interieur van het gebouw een dynamische en open uitstraling.’

Gebouw losmaakbaar ontworpen

Vanuit onze visie op duurzaamheid hebben we het gebouw losmaakbaar ontworpen. Zo is onder meer gekozen voor een staal-betonconstructie waaraan de prefab HSB-gevel gemonteerd wordt. De hoge score op duurzaamheid komt ook naar voren in de GPR-score van gemiddeld 8,7.
Naar verwachting wordt het IEKC medio 2021 in gebruik genomen.

Projectgegevens

Naam project IEKC Lichtenvoorde
Locatie Varsseveldseweg 12, Lichtenvoorde
Programma/functie Integraal Educatief Kind Centrum
Architectenbureau RoosRos Architecten, Oud-Beijerland
Projectarchitect Henno Westeneng
Projectteam Dirk-Jan van Doorn, Frans van Heemst, Hans Boom, Henno Westeneng, Jasper Sterrenburg, Nikki de Boer
Adviseur bouwmanagement Binx Smartility, Donker Groen
Bruto inhoud 4.351 m2 m³
Beeld RoosRos Architecten

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.