Natuurlijke uitstraling uitvaartcentrum Haagse Duinen

Natuurlijke uitstraling uitvaartcentrum Haagse Duinen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2017

Het uitvaartcentrum Haagse Duinen van CUVO aan de Ockenburghstraat in Den Haag is vernieuwd en ligt tegen het oude uitvaartcentrum aan. Het bestaande gebouw met de kenmerkende uitstraling van de architectuur uit de jaren 80 is gedeeltelijk gesloopt en heeft plaats gemaakt voor vervangende nieuwbouw. KOW heeft in samenwerking met Blink interieurarchitecten een ontwerp gemaakt waarbij de gevel van het bestaande gebouw opnieuw is ingedeeld en opgetrokken in een gemêleerde lichte baksteen in eenheid met de nieuwe aula en het nieuwe crematorium. De gekozen kleuren en materialen geven het gebouw een natuurlijke uitstraling. Hoge plafonds, veel glas en hout en de zachte tinten van het meubilair zorgen voor een aangenaam en stijlvol interieur.

Glazen wand

Kenmerkend voor het ontwerp zijn de gelamineerde kolommen en liggers. Deze constructie op een grid van 2,45 m is bepalend voor het karakter van dit nieuwe deel, zowel aan de binnen- en buitenzijde van het gebouw. Door de 0,9 m hoge liggers ontstaat er in de aula een vrije vloeroppervlak van 12 bij 22 m die plaats biedt aan 400 bezoekers. De natuurlijk verlichte ruimte heeft aan één kant een glazen wand die uitzicht biedt op de bosrijke omgeving en de waterpartij.

Duurzaamheid

In het duurzame ontwerp van de ‘Haagse Duinen’ is het bestaande gebouw grotendeels behouden en voorzien van hoogwaardige isolatie. Het nieuwe gedeelte is zeer goed geïsoleerd; dak en wanden hebben Rc waarde van 6 m2K/W en de kozijnen zijn voorzien van 3-bladig glas. In het installatietechnische ontwerp van Valstar Simonis wordt de nieuwbouw geklimatiseerd door een combinatie van vloerverwarming, ventilatielucht en klimaatplafonds. De benodigde warmte hiervoor is afkomstig van de crematie-oven. Deze warmte wordt tevens gebruikt voor het reinigen van de rookgassen.

PV panelen

Vanwege de sterkwisselende bezettingsgraad is de ventilatie in de publiekstoegankelijke ruimten CO2 gestuurd in combinatie met de gewenste temperatuur in deze ruimten. De LED verlichting is voorzien van aanwezigheidsdetectie en wordt centraal geschakeld. Een deel van de benodigde elektriciteit wordt opgewerkt door de 114 m2 aan PV-panelen op het dak van de aula.

Projectgegevens

Naam projectUitvaartcentrum Haagse Duinen
LocatieOckenburghstraat 29, Den Haag
Programma/functierenovatie, vernieuwbouw en uitbreiding van bestaand rouwcentrum. Cascorenovatie gebouwdeel met rouwkamers. Sloop-nieuwbouw van aula, ontvangstruimtes, familiekamers, facilitaire ruimtes. Uitbreiding met crematoriumgebouw, terreininrichting met omgang, binnentuin en stalling begrafenisauto’s
ArchitectenbureauKOW, Den haag
Projectarchitectir. Hans Kuiper, ir. Dennis Voskuil. Medewerker ing. Michiel Schaap
Opdrachtgever(s)CUVO Onroerend Goed B.V, Den Haag
HoofdaannemerBAM Bouw en Techniek regio Zuidwest, Den Haag
InterieurontwerperBlink, Rotterdam
Adviseur constructieGoudstikker-De Vries, Capelle aan den IJssel
Adviseur installatiesValstar Simonis, Rijswijk ZH
Start bouwmaart 2016
Opleveringmaart 2017
Bruto vloeroppervlakteTotaal BVO 2.220 m2; bestaand deel 900 m2, nieuwbouw aula 1.200 m2, nieuwbouw crematorium 120 m²
Bouwsom incl. installaties, excl. inrichting en BTW€ € 3.800.000 excl btw
BeeldKOW architecten

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.