NBD Biblion Zoetermeer

NBD Biblion Zoetermeer

Door: Petra Starink | 22-07-2014

In Zoetermeer is het bedrijfspand van NBD Biblion, een dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken geopend. LIAG architecten en bouwadviseurs maakte het ontwerp voor dit gebouw. Lagere productiekosten, betere samenwerking tussen productie en redactie en het verlagen van de exploitatiekosten waren de belangrijkste redenen voor nieuwbouw.

Het gebouw is duurzaam en de grote hoeveelheid daglicht in het gebouw zorgt voor een gezonde werkomgeving. De nieuwbouw is 14.000 m2 groot waarvan 9.300 m2 productieruimte en 4.700 m2 kantoorruimte. Op het dak van de productieruimte kan men parkeren. Het gebouw volgt de vorm van de directe omgeving en door de verschillende witte banden in de gevel lijkt het op een stapel papier die precies in de vorm van de plek is gesneden. De gevelbanden accentueren de verdiepingen en laten de kantoorruimten samenvloeien met de productieruimte.

Kleurrijke gevel

De getrapte invulling tussen de gevelbanden tonen enerzijds een zakelijke strakke gevel , en aan de andere kant verandert de gevel in een kleurenspel waarbij de verschillende kleurvlakken boekenruggen voorstellen. De gevelbanden transformeren als het ware in boekenplanken met een ruim assortiment aan boeken, een knipoog naar de opdrachtgever. Deze ‘boek-panelen’ hebben een ‘ventilatie-luik’ en zijn zo georiënteerd dat ze tevens als zonwering dienst doen. 

Duurzaam en veel daglichttoetreding

Het energieconcept voor het gebouw is zeer duurzaam door het toepassen van diverse energiebesparende maatregelen. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van warmtepompen in combinatie met warmte- en koudeopslag in de bodem (WKO). Hieraan gekoppeld is het parkeerdak met hellingbaan voorzien van watergevulde leidingen, die in de zomer warmte genereren en in de winter koude, met als bijkomend voordeel dat het parkeerdek zo sneeuwvrij wordt gehouden. Het ontwerp zorgt voor veel daglichttoetreding in het gehele pand. Indien dit onvoldoende is zorgt LED-verlichting ervoor dat dit wordt aangevuld.

Projectgegevens

Locatie Zoetermeer
Architecten Liag: Erik Schotte, Arie Aalbers, Carina Nørregaard, Jordy Aarts, Peter Donkers, Martin Pasman, Yvonne van Dam, Hong Siem en Julius Hop.
Opdrachtgever NBD Biblion
Omvang BVO 14.000 m2, waarvan 9.300 m2 productieruimte en 4.700 m2 kantoor
Fase 2010-2014
Constructeur Bouwadviesbureau van der Ven BV, Ridderkerk
Installatie adviseur DWA Installatie en energieadvies, Bodegraven
Bouwfysisch adviseur DGMR Raadgevende Ingenieurs, Arnhem
UItvoering Heembouw, Roelofarendsveen
Fotografie Hannah Anthonysz, Ben Aarts

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.