Broekbakema zorgt voor rust in houten school

Broekbakema zorgt voor rust in houten school

Door: Petra Starink | 18-07-2016

Architectenbureau Broekbakema ontwierp het IKC De Bollenstreek in Lisse. In dit houten gebouw komen speciaal basisonderwijs, buitenschoolse opvang, specialistische jeugdhulp en sportzalen samen. Om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen, is in het ontwerp gewerkt met ronde vormen, tactiele materialen en subtiele contrasten.

Het houten gebouw ligt in het groen en omarmt de buitenruimte. Het entreeplein dat hierdoor ontstaan is biedt geborgenheid en veiligheid en vormt een overzichtelijke plek waar de leerlingen kunnen verzamelen. Buiten spelen kan op het natuurlijk ingerichte speelplein, dat aan de andere kant van de school beschut tegen de dijk ligt. Samen met het vele groen om de school heen, is het geheel geschikt voor de kinderen die extra gebaat zijn bij structuur en helderheid in een veilige omgeving.

Entree hart van het gebouw

Aan het geborgen entreeplein van het IKC (Integraal KindCentrum) ligt de ingang van de school, in het midden van het gebouw. De entreehal vormt samen met de speelzaal het hart van het gebouw. De overige ruimten worden met elkaar verbonden door één gang die aan de transparante gevel rondom het entreeplein ligt.

Houten constructie

De hele constructie is gemaakt van hout, onder andere met slimme houten kanaalplaten als vloeren en plafonds, waarin ook de installaties opgenomen zijn. Door die geïntegreerde houten constructie heeft het gebouw nu twee royale verdiepingen van 3.20m hoog en dat maakt mede ‘Frisse Scholen’ Klasse B haalbaar. Het hout blijft mooi zichtbaar en draagt bij aan de oase van rust die deze school vormt. Het vele hout wordt aangevuld met ronde vormen, tactiele materialen en subtiele contrasten.

Het gebouw is in gebruik genomen door de samenwerkende organisaties Aloysius Stichting, kinderopvang De Theepot en Cardea jeugd- & opvoedhulp. De brede school werd 1 juli feestelijk geopend.

Projectgegevens

Naam projectIKC Integraal KindCentrum De Bollenstreek
LocatieLisse
Programma/functieBasisonderwijs, buitenschoolse opvang, sportzalen, specialistische jeugdhulp
ArchitectenbureauBroekbakema
ProjectarchitectIr. Aldo Vos, Ir. Tessa Barendrecht, Ir. Markus Freigang 
Bruto vloeroppervlakteOmvang: 2575 m2 m²
BeeldMenno Emmink Fotografie

Gerelateerd

Tags: , , , ,
  1. anko holthuis

    Wat oogt hout zoveel vriendelijker dan vele andere materialen. Past heel goed bij de aard van dit specifieke project. Klasse!

    Reageer

Schrijf een reactie