Renovatie Cyclusflats Deventer

Renovatie Cyclusflats Deventer

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-12-2007

Projectgegevens

Projectarchitect Ellen Schild
Projectteam Suzanne Nagtegaal
Opdrachtgever Woonbedrijf ieder1, Deventer/Zutphen
Hoofdaannemer Hegeman Bouwgroep, Almelo
Adviseur constructie JVZ Raadgevend Ingenieursburo, Deventer
Adviseur bouwmanagement DHV, Amersfoort
Start bouw Februari 2006
Oplevering December 2006
Bouwsom € 1.000.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leveranciers:
Staalconstructie Staalbouw ter Huurne, Haaksbergen
Stalen puien Economy 60, Oberriet (Zwitserland)
Tegelwerk Royal Mosa, Maastricht
Vaste inrichting Odico, Deurne
Tekst Peter Visser
Foto's Christiaan de Bruijne

De drie naoorlogse flatgebouwen kampten met een sombere, weinig uitnodigende ingang, veroorzaakt door een containerberging en een zware luifel. Door deze berging elders ondergronds te realiseren, kwam de weg vrij voor een nieuwe, lichte en veiliger ingang naar de Cyclusflats. Bovendien moesten de brievenbussen, tot dan toe gesitueerd op de galerijen, een plaats bij de entree krijgen.
De gebouwen bestaan uit een schijf met woningen en een toren met lift en trap, met daartussen in een verbindingsstuk met twee glazen zijden. De nieuwe ingang zit niet meer aan de schijf vast, waardoor het verbindingsstuk nu tot de begane grond doorloopt. De vrijgekomen ruimte biedt plaats aan een klein tuintje.

Er is gekozen voor een lichte staalconstructie met veel glas, waardoor er veel daglicht binnenkomt. De ingangen en de liftwanden zijn uitgevoerd in een sterke kleur, bij twee flats in helderrood, de derde in helderblauw. In het trappenhuis zijn grijsgroene wandtegels toegepast.
Overdag valt vooral de luifel op, hoewel de kleur ook in de gevel van de lifttoren terugkomt. Maar ’s avonds wordt de verbinding tussen binnen en buiten goed zichtbaar, de helder verlichte ingangen en lifthallen vormen door de felle kleuren één geheel.
Hoewel het een kleinschalig project is toont het wel alle thema’s waar Studio Groen+Schild mee bezig is: integratie van architectuur en interieurarchitectuur, kleur, ruimte en licht. Het ontwerp oogt helder en eenvoudig, bijna grafisch. Een sterk gebaar dat deze flats goed konden gebruiken.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.