Paviljoen Puur

Paviljoen Puur

Door: Petra Starink | 15-04-2014

Als onderdeel van de stelling van Amsterdam diende Fort Diemerdam ooit om ‘de vijand’ buiten de stad te houden. De stelling van Amsterdam  is door UNESCO op de lijst van world heritage geplaatst. Door deze plaatsing is een plan gemaakt om het Fort Diemerdam te renoveren. Horecapaviljoen Puur, ontworpen door Emma architecten is de eyecatcher van het fort.

De bestaande bunkers en het fortwachtershuisje zijn gerestaureerd. Het oorspronkelijke plan van taluds en bolwerken is hersteld en er is een natuurbeheer-programma gestart. Het nieuwe paviljoen Puur blaast het fort Diemerdam weer nieuw leven in. In het fort geldt de kringenwet. Deze schrijft voor dat alle bouwwerken binnen het schootsveld van het geschut uit hout moeten zijn opgetrokken. Emma architecten heeft de footprint van een voormalig soldatenonderkomen, welke bij archeologisch onderzoek tevoorschijn kwam, teruggebracht in het ontwerp. Op die exacte plek is de historische plattegrond 60 cm de grond in gedrukt, i.p.v. erboven. Hieromheen is een houten wand geplaatst die de plek beschermt. De houten wand is gevormd naar het landschap. Het Hollandse ingenieurswerk van taluds, bolwerken en wallen kenmerkt zich door de militaire precisie van hoogtes, hellingen en rondingen. De houten gevel helt naar voren en naar achteren. Openingen in de gevel bieden zicht op de geschutsbaaien en het volgende fort van de stelling, Pampus.

Houten gevel met isovlas
Onder het paviljoen is een kelder in het bolwerk gerealiseerd, hierdoor kon de achteringang buiten het paviljoen aan de weg worden gerealiseerd. In het bolwerk zijn ook de installaties geïntegreerd, het paviljoen is voorzien van luchtwarmtepompen en loost vuilwater op een helofytenveld. De houten gevel is geïsoleerd met isovlas en bekleed met 40.000 shingles van onbehandeld cederhout. Het paviljoen dankt zijn naam aan de exploitant Puur Produkties. Het interieur van het paviljoen is stoer en authentiek. Meubels van het Italiaanse designmerk Moroso worden gecombineerd met houten elementen van Simons Houtwerk en designverlichting van Flos.

In ArchitectuurNL nummer 1 van 2014 staat een artikel over wedergeboorte van militair erfgoed.

Projectgegevens

Locatie Overdiemerweg 37, Diemen
Architect emma architecten
Eigenaar Stadsherstel Amsterdam N.V.
Functie Evenementenlocatie, restaurant
Ontwerp 2006-2010
Bouwperiode 2011-2012
Exploitant Puur Produkties bv
Consructeur Breed integrated design
Installatieadvies Ingenieursbureau Linssen bv
Natuuradvies Arda
Fotografie Jacqueline Knudsen
Aannemer JC Nieuwenhuizen
w- installaties Goorhuis installatietechniek bv
e-installaties Schoonderbeek Installatietech

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.