Villa Alders

Villa Alders

Door: Petra Starink | 18-11-2019

Villa Alders in Waalre is ontworpen door Joris Verhoeven Architectuur. Met een zwevende carport, het specifieke metselwerk en de asymmetrische opzet is het een uitgesproken woonhuis geworden.

De opdrachtgevers waren zeer geïnspireerd door de asymmetrische woning RielEstate, ook een ontwerp van Joris Verhoeven Architectuur en wilden een soortgelijk huis met als doelstelling daarnaast ook energieneutraal te zijn.

Speels ontwerp met platte daken

Dit resulteerde in een speels ontwerp met platte daken. Door de dakopstand worden de zonnepanelen op het bovenste dak geheel uit het oog onttrokken en werd het mogelijk het lage dak te voorzien van verkoelende sedum.

De wat langere Belgische handvormstenen hebben zich geleend voor bijzondere details. De brievenbus wordt gevormd door een ontbrekende steen, de waterslagen zijn in de lengte doorgezaagde stenen op zijn kant en het huisnummer is in de gevel gestanst.

Gemetselde details

De gemetselde details benadrukken naast de gelaagdheid in het ontwerp ook de robuuste uitstraling van de gevels. Dit is met name zichtbaar bij de wat geslotener voorgevel, waar zelfs het plafond boven het pad naar de entree voorzien is van bakstenen. De gehele woning vormt een asymmetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische details van de woning versterken dit en zorgen voor een krachtige helderheid.

Levensloopbestendig

De woning is levensloopbestendig ontworpen. In de toekomst kan er alleen op de begane grond worden gewoond. In de woning is gekozen voor aparte leefzones voor de kinderen. Zij hebben een eigen slaapverdieping en een tv-gamekamer op de begane grond. Deze kamer is gekoppeld aan de zitkamer en afsluitbaar voor geluid.

Projectgegevens

Naam project Villa Alders
Locatie Waalre
Programma/functie Woonhuis
Architectenbureau Joris Verhoeven Architectuur
Hoofdaannemer Heggebouw
Oplevering december 2018
Beeld John van Groenedaal

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.