Masterclass ‘Toparchitecten’

Actualiteiten, Architect, Lezingen, Nieuws

Masterclass ‘Toparchitecten’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-10-2023

Naar aanleiding van het succes vier jaar geleden organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem komend seizoen weer een serie ‘Masterclasses’. Hierbij werkt het centrum nauw samen met PHIL en drie Nederlandse toparchitecten. Achtereenvolgens treden op: Thijs Asselbergs (architectuurcentrale), Liesbeth van der Pol (Dok architecten) en Sjoerd Soeters (PPHP).

Het ABC heeft juist deze drie architecten uitgenodigd omdat zij ieder heel ‘eigen’ in hun architecten-praktijk staan met daarbij een kenmerkend handschrift en een uitgesproken architectuuropvatting. Het voorprogramma van hun Masterclass stellen zij overigens zelf samen door een zogenoemd ‘aanstormend talent’ uit de architectuur of uit een andere kunstdiscipline de gelegenheid te geven zich te presenteren.

Thijs Asselbergs

Op woensdagavond 13 december 2023 bijt Thijs Asselbergs om 20.00 uur het spits af in de Kleine Zaal PHIL in Haarlem. Het voorprogramma  ligt in handen van aanstormend talent Karin Kuipers van Circlewood.

Thijs Asselbergs (1956) studeerde in 1982 af aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Drie jaar later richtte hij in Haarlem zijn eigen bureau op: architectuurcentrale Thijs Asselbergs (aTA). In deze stad werd hij vervolgens begin jaren negentig stadsarchitect. Als architect realiseerde Asselbergs onder meer wooncomplexen in Den Haag, Nijmegen en Amsterdam en prijswinnende projecten als ‘Ruimte voor de Waal’ in Nijmegen. In Haarlem is hij onder meer bekend voor zijn ontwerp van de

zogenoemde ‘Verfrollerbrug’ en woontoren Mariastichting. Asselbergs bekleed(de) diverse adviseurs- en bestuursfuncties en voorzitterschappen van bekende Nederlandse architectuur jury’s. Van 2008 tot zomer 2023 was hij praktijkhoogleraar architectural engineering aan de TU Delft.

Liesbeth van der Pol

Op woensdagavond 17 januari treedt Liesbeth van der Pol op; zij heeft als aanstormend talent Diederik de Koning van bureau la-di-da gevraagd.

Liesbeth van der Pol (1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. In 1989 vestigde zij zich als zelfstandig architect en in 1995 richtte zij samen met haar partner Herman Zeinstra het Amsterdamse bureau Atelier Zeinstra van der Pol op. In Haarlem realiseerde het Atelier onder meer Woningbouw De Kogellager, Crematorium Haarlem en de Focusschool. In 2007 was zij één van de medeoprichters van Dok architecten, de voortzetting van het Atelier. Van 2008 tot en met 2011 was Van der Pol daarbij Rijksbouwmeester. Liesbeth van der Pol ontwerpt haar gebouwen als uitgesproken karakters. In de zoektocht naar de eigenheid van die gebouwen gebruikt zij aquarellen en schetsen.

Sjoerd Soeters

Op 14 februari 2024 sluit Sjoerd Stoeters de reeks af met in het voorprogramma de aanstormend talenten: Lieve Kramer, kunstenaar/student Architectuur Hogeschool van Amsterdam en Merle Soeters die bijna afgestudeerd is aan Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Sjoerd Soeters (1947) studeerde van 1967 tot 1975 bouwkunde aan de TU Eindhoven. In 1979 startte hij in Amsterdam zijn eigen architectenbureau en richtte zich aanvankelijk op architectonische- en interieur projecten. De praktijkervaring maakte hem echter duidelijk dat zonder goede stedenbouwkundige uitgangspunten zelfs de meest uitnemende architectuur betekenisloos wordt. Zijn praktijk verbreedde hij daarom tot stedenbouw én architectuur. Projecten die onder meer zijn naam dragen zijn: Circus Zandvoort, Java-eiland Amsterdam, Ministerie VWS Den Haag, Inverdan in Zaandam en Holland Park Diemen. Van 1997 tot 2016 werkten Sjoerd Soeters en Jos Van Eldonk onder de naam Soeters Van Eldonk architecten. Voorjaar 2016 gingen zij uit elkaar en werd PPHP opgericht. Onlangs gaf Soeters aan te stoppen met dit bureau.

Praktisch

Deze Masterclasses vinden plaats op:

13 december 2023
17 januari en
14 februari 2024

Allen in de Kleine Zaal van de PHIL, Lange Begijnestraat 11, Haarlem
Kaarten á € 17,50 (1e rang) en á € 12,50 (2e rang) zijn te reserveren aan de kassa van de PHIL of via de website

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.