Museum W genomineerd voor de Archello Award 2023

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Museum W genomineerd voor de Archello Award 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-10-2023

Uit meer dan duizend inzendingen vanuit de hele wereld, heeft architectuurplatform Archello een longlist samengesteld voor ‘Museum Building of the Year’. Deze bestaat uit tien musea gevestigd in zeven landen. Hieronder ook twee musea uit Nederland: Depot van Boijmans Van Beuningen en Museum W uit Weert. In november wordt de winnaar bekend gemaakt.

Het is voor het eerst dat Archello een prijs uitreikt voor beste museumgebouw van 2023. Architecten en ontwerpers van over de hele wereld worden hiermee gehonoreerd voor hun inspirerende werk. Om de winnaar te bepalen, is eerst een longlist samengesteld. Voor Museum W en ontwerper Maurice Mentjens is het een grote eer om hiervan deel uit te maken.

Vernieuwd Museum W

In 2020 en 2021 heeft een omvangrijke renovatie en verbouwing van het museum plaatsgevonden. Sinds de verbouwing is het rijksmonument voorzien van een markante goudkleurige gevel, bekleed met TecuGold. Het ontwerp van de gevel en het nieuwe interieur en inrichting is van de hand van de Limburgse vormgever Maurice Mentjens.

Maurice Mentjens liet zich voor het ontwerp inspireren door de kostbare en kunstig versierde reliekschrijnen waarin zich de gekoesterde overblijfselen van een heilige bevinden. Vergelijkbaar met een museum als een bewaarplaats voor door de jaren heen verzamelde, bewaarde en gekoesterde objecten. Het museumgebouw en het interieur worden zeer uitgebreid op de website besproken en met vele foto’s en tekeningen geïllustreerd.

In Museum W leg je een route af langs belangrijke levensthema’s waar ieder mens, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, mee te maken heeft of krijgt. Ook de museumzalen in verrassende kleuren en sferen zijn ontworpen door Maurice Mentjens.

Archello

Archello is het platform voor architectuur en design. Het streeft naar een betere professionele samenwerking, die uiteindelijk leidt tot betere ontwerpen, betere gebouwen en een betere wereld voor ons om in te wonen, werken en leven. Museum W en Maurice Mentjens ontvingen eerder al als enige museum in Nederland de eervolle vermelding ‘Archello’s Best Projects of 2022′.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.