Renee Scheepers wint Ruud van Berkel Award

Actualiteiten, Architect, Nieuws, Prijsvragen

Renee Scheepers wint Ruud van Berkel Award

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2023

De eerste editie van de Ruud van Berkel award is gewonnen door Renee Scheepers. Deze winnaar pleit voor belevingsarchitectuur; een discipline die niet richt op de kwaliteit van de stenen of het landschap, maar op de kwaliteit van het leven en de manier waarop we dat samen inrichten.

De jury van de Ruud van Berkel Award bestond uit uit Barbara Luns (AIR Rotterdam), Jan Bruil (Bouwinvest), Cassandra Vugts (SPARK Campus) en Lonneke Wijnhoven (Heembouw Architecten). Zij geeft aan: “Deze visie is een mooie toevoeging aan de ontwikkeling en realisatie van projecten. Vanuit de nieuwe omgevingswet en de toenemende complexiteit van projecten is haar visie uiterst relevant en onderscheidend. Zij schept hiermee immers ruimte voor dat wat er leeft en speelt onder bewoners en gebruikers.”

Prijs

Om het idee belevingsarchitectuur nog verder tot wasdom te laten komen, ontvangt de winnaar het geldbedrag van 5.000 euro. Tevens wint zij een ‘proeftuin’: een project om haar ideeën samen met Heembouw als ontwerpende bouwer op toe te passen. Dat project krijgt de komende tijd verder vorm.

Renee geeft zelf aan: “Initiatiefnemer Heembouw benut met de Ruud van Berkel award niet alleen ideeën voor innovatie uit haar eigen kennis en ervaring, maar juist ook uit het veld. Bijzonder dat ik met mijn idee over proces en aanpak, gewonnen heb. Een veel betekenende stap voor zowel Heembouw als voor mij.”

Overige winnaars

Naast Renee Scheepers wonnen ook Omlab met het 3D geprinte en composteerbare vleermuizen kastje ‘Vesper’ én Tjeerd Veenhoven met zijn hemelwaterretentiegevel een proeftuin. De eerste editie kende maar liefst 33 inzendingen, van waaruit deze drie winnaars gekozen zijn.

Ruud van Berkel Award 2024

In 2024 organiseert Heembouw opnieuw de Ruud van Berkel Award, een eerbetoon aan Heembouw oprichter Ruud van Berkel. Het is zijn ondernemersgeest en oog voor vernieuwing die al generaties lang leiden tot een onderscheidende positie van Heembouw in de bouw. De prijs geeft die combinatie en inzichten, waarin vernieuwing in architectuur centraal staat, een stimulans.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.