Architectuurfotografie van Jan Duker

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Jan Duker

Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2019

Een goede architectuurfoto laat de essentie van het ontwerp zien. Een foto moet kloppen als het gaat om compositie, licht, het juiste moment en de juiste techniek. Foto’s van een goed ontwerp, in mooi licht en vanuit het juiste perspectief, vertellen een eigen verhaal. Het verhaal van de ontwerper of architect én het verhaal van fotograaf Jan Duker die het met fotografische middelen zo mooi mogelijk in beeld brengt en de passie voelbaar maakt waarmee het gebouw of interieur ontworpen is.

Fotograferen van architectuur

Fotografie loopt als rode draad door mijn leven. Het begon op 14 jarige leeftijd als hobby in het analoge tijdperk: een camera zonder elektronica, met filmrolletjes en een doka op zolder. Ik was lange tijd werkzaam in de ICT, maar de fotografie bleef trekken. De professionele aspiraties werden steeds sterker. Een verhuizing inclusief verbouwing en belangstelling voor architectuur deed twee interesses samen vloeien. Sinds 2010 fotografeer ik architectuur en interieur voor architectenbureaus, interieurontwerpers, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en overheden. Sinds kort maak ik als aanvulling op fotografie ook video.

gallery ids=”94492,94491,94490,94476,94473″]

Essentie van het ontwerp

In een goede architectuurfoto laat ik de essentie van het ontwerp zien. Een foto moet kloppen als het gaat om compositie, licht, het juiste moment en de juiste techniek. Het fotograferen van architectuur geeft mij enorm veel energie en voldoening. Foto’s van een mooi ontwerp, in mooi licht en vanuit het juiste perspectief, vertellen een eigen verhaal. Het verhaal van de ontwerper die iets moois creëert, en mijn verhaal om dit met fotografische middelen zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Zo maak ik architectuurfoto’s die ook de passie voelbaar maken waarmee het gebouw of het interieur ontworpen is.

Contact met de opdrachtgever

Om de achterliggende gedachte van het ontwerp te kennen is contact met de opdrachtgever belangrijk voor mij. Een opdracht is voor mij meer dan foto’s maken. Ik zie het als een zorgvuldig proces van het begin tot het einde. Vaak houdt mijn werk niet op bij het afleveren van een serie foto’s. Door mijn achtergrond in ICT en communicatie werk ik gemakkelijk samen met websitebeheerders of een marketing- of communicatieafdeling.
Opdrachtgevers willen vaak overzichtsfoto’s vanuit verschillende hoeken om een compleet beeld van het ontwerp te hebben. Als aanvulling daarop maak ik uitsneden en zoek ik naar details die de sfeer en het karakter van het gebouw vastleggen. In sommige foto’s neem ik bewust mensen of huisdieren op. De kijker krijgt zo meer gevoel voor de verhoudingen van het object dat ik fotografeer.

Zo mogelijk verken ik de te fotograferen locatie van te voren. Dat begint vaak al thuis met Google Maps en The Photographer’s Ephemeris, waarmee ik de stand van de zon ten opzichte van het onderwerp beoordeel. Ter plaatse loop ik eerst om en door het gebouw heen en probeer ik de beste hoeken en standpunten te ontdekken. Vaak fotografeer ik ook net na zonsondergang als de intensiteit van het blauwe licht buiten en het oranje licht binnen ongeveer gelijk is, wat mooie sfeerbeelden geeft.

Storende elementen

Storende elementen verwijder ik zo veel mogelijk. Vuilcontainers, auto’s en tuingereedschap bijvoorbeeld verplaats ik zodat ze niet in beeld komen. Soms lukt dit niet, denk bijvoorbeeld aan een storende lantaarnpaal. In dat geval brengt nabewerking in Adobe Photoshop uitkomst.

Tekst en fotografie: Jan Duker
Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 1 van 2019

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.