Architectuurfotografie van Michael Cerrone

Architectuurfotografie

Architectuurfotografie van Michael Cerrone

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2017

Michael Cerrone (1989) is opgeleid en werkzaam als architect. Daarnaast is hij al jaren actief als fotograaf van gebouwen, interieurs en steden. Tijdens zijn studie aan de TU Delft begon zijn passie voor fotografie. De meeste fotoseries maakt hij op eigen initiatief maar hij fotografeert soms ook in opdracht van architecten. In zijn fotografie laat Cerrone zich leiden door de kracht van de architectuur.

Deze fotoserie heb ik gemaakt van de Bruder-Klaus-Feldkapelle van de Zwitsere architect Peter Zumthor. De routing vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats naar dit gebouw vormt een soort bedevaartstocht. Vooral in de winter, wanneer het landschap bedekt is met sneeuw, komt het gebouw volledig tot zijn recht.

Vincent Mentzel

In 2011 heb ik geparticipeerd in een driemaandse workshop van Vincent Mentzel, een van Nederlands bekendste fotografen. Ik ontdekte in die periode dat fotografie binnen mijn eigen vakgebied – architectuur – mij het meest interesseert. Nu zes jaar later is dat onverminderd het geval. Ik ben inmiddels werkzaam bij Concrete Architectural Associates in Amsterdam en fotografeer in opdracht voor diverse ontwerpers en architectenbureaus.

Een groot gedeelte van mijn werk is niet in opdracht uitgevoerd. Het bestaat uit series waarbij ik zelf op zoek ben gegaan naar een onderwerp. In deze zoektocht blijft de camera soms lange tijd in de tas zitten. Ik begin pas met fotograferen wanneer er voor mij een juiste balans ontstaat tussen verschillende elementen, zoals vorm, compositie en materie. Mijns inziens ligt de kracht van architectuur voor een groot gedeelte in deze fotogenieke kwaliteiten.

Drie series

De drie series zijn op eigen initiatief gemaakt en zijn ieder op een organische manier tot stand gekomen. Dat wil zeggen dat de fotogenieke kwaliteiten van de afgebeelde gebouwen en omgevingen zo sterk zijn, dat de foto’s zich (bijna) vanzelf hebben gevormd.

Architect Peter Zumthor

De eerste serie betreft een soort bedevaartstocht, de wandeltocht vanaf de dichtstbijzijnde parkeerplaats naar een kapel van de Zwitsere architect Peter Zumthor.

De tweede serie is gemaakt in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De buitenwijken van deze stad zijn opgezet als een traditionele Sovjetwijk met grote betonnen bouwblokken en veel openbare ruimte. Er wordt weinig aandacht besteed aan het onderhoud van de gevels, omdat de bewoners hier zelf voor moeten zorgen. Hier en daar komt het dan wel eens voor dat er over een gehele gevel maar enkele appartementen opgeknapt worden.

In de laatste serie zijn twee foto’s te zien van één van de vele bijzondere villa’s in Tessin, het zuidelijkste gebied van Zwitserland. Lokale architecten zoals Luigi Snozzi, Mario Botta en Dolf Schnebli hebben hier een aantal verborgen parels gerealiseerd.

Dit artikel is verschenen in ArchitectuurNL 02 2017
Tekst en fotografie: Michael Cerrone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.