Boek: op een dag in Nieuw-West

Boeken

Boek: op een dag in Nieuw-West

Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-06-2023

Onder de titel ‘Op een dag in Nieuw West’ verschijnt op 23 juni het nieuwe boek van Bas Kok over naoorlogs modernisme. Het boek gaat over oude en nieuwe dromen van een Amsterdamse tuinstad en is de eerste publicatie na ‘Metromorfose’ in 2018 en Oerknal aan het IJ uit 2016. Kok werpt de vraag op of stedelijke vernieuwing op sommige plekken riekt naar ‘stedelijke vernieling’.

In Amsterdam Nieuw-West vond de afgelopen decennia het grootste sloop-project uit de Nederlandse geschiedenis plaats. Nieuw-West staat symbool voor veel naoorlogse stadswijken in ons land. Van Rotterdam en Emmeloord tot in de uithoeken van Nederland zijn dit soort buurten gesloopt. Het modernistisch erfgoed trekt daarbij aan het kortste end. Wijken in de traditie van De Stijl worden overschreven door traditionalistische retro-architectuur. Kok werpt de vraag op of stedelijke vernieuwing op sommige plekken riekt naar ‘stedelijke vernieling’.

Onder de loep

De auteur neemt de gang van zaken in de Westelijke Tuinsteden van Van Eesteren grondig onder de loep en komt tot nieuwe gezichtspunten. Hij beschrijft de wisselwerking tussen Bauhaus en De Stijl en onderzoekt de stelling dat De Stijl de belangrijkste kwartiermaker van het wereldwijde modernisme is. Daarnaast concludeert hij dat het AUP-West het grootste De Stijl-ensemble van Nederland is. Maar een nieuwe sloopronde kondigt zich aan. Zijn we misschien bezig ‘De Nachtwacht van de 20e eeuw’ te slopen? 

Over de Bas Kok

Bas Kok (Amsterdam, 1966) publiceerde in 2016 Oerknal aan het IJ. Dit boek over heden en verleden van Amsterdam Noord bereikte een groot publiek. In 2018 verscheen Metromorfose, waarin hij de tweedeling tussen Amsterdam Noord en Zuid beschrijft. Hij publiceert regelmatig in Het Parool en NRC. 

Het boek is vanaf vrijdag hier te bestellen.
Prijs: 22,90 euro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.