Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70

Boeken

Jan Sterenberg en het wonen in de jaren 70

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-11-2021

Op 19 november verschijnt het boek Groeikernen en woonmilieus. Het rijk geïllustreerde boek haalt het werk van architect Jan Sterenberg uit de anonimiteit en plaatst het in zijn context. De problemen van toen, zoals de grote vraag naar nieuwe woningen, de oplopende kosten en energiebesparing, zijn nu nog steeds belangrijke thema’s.

Bloemkoolwijken met woonerven

Architect Jan Sterenberg (1923–2000) werkte in de overgangsperiode van strakke wederopbouwwijken met rijtjeswoningen naar bloemkoolwijken met woonerven. Zijn bureau in Ter Apel was een van de grootste architectenbureaus van Nederland en bouwde tussen circa 1950 en 1980 tienduizenden woningen door het hele land, van de stadswijk Lewenborg in Groningen tot Buytenwegh de Leyens in Zoetermeer. Sterenberg zag wonen als een activiteit en zijn ontwerpen moesten bewoners aanzetten tot creatief gebruik van de woning én haar omgeving. De woningen waren sober en functioneel; de groene omgeving bood plaats voor ontspanning en aan spelende kinderen.

Hoogleraarschap aan de TU Delft

De politiek actieve Sterenberg verkeerde met de bouwelite van Nederland, en was tegelijkertijd groot pleitbezorger van inspraak. Zijn opvattingen over wonen en nieuwe woonvormen werden erkend met een hoogleraarschap aan de TU Delft. Desondanks ging zijn bureau begin jaren 1980 roemloos ten onder.

Stadslezing

Op 24 november 2021 organiseert Architectuurpunt Zoetermeer om 19.30 een stadslezing en boekpresentatie in de Commissiezaal Stadhuis Forum in Zoetermeer. Sterenberg bouwde in Zoetermeer maar liefst 1101 woningen. Waaronder de woondekken in Buytenwegh. Michiel Kruidenier, auteur van het  boek vertelt hierover tijdens de stadslezing. Aanmelden voor de lezing kan hier.

Groeikernen en woonwoonmilieus

ISBN 978-94-6208-670-8
Auteur: Michiel Kruidenier
Design: Maud van Rossum
17 x 24 cm, 256 pagina’s
€ 39,95
In samenwerking met Stichting Berlagehuis Usquert
Uitgever: nai010

Fotografie: Harry Cock

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.