Stadsdeelwerf Amsterdam-Zuid: transparant en duurzaam

Blog

Stadsdeelwerf Amsterdam-Zuid: transparant en duurzaam

Door: Rob van Esch | 25-04-2016

Het bestuur van een stad kent vele uitdagingen, en het schoonhouden van de openbare ruimtes is er zeker een van. Grote vuilnisauto’s en kleinere veegwagens rijden vroeg in de ochtend uit hun stalling, kruisen door de wijken en komen aan het eind van de dag weer terug. In Amsterdam-Zuid is daarvoor eind 2015 een nieuw onderkomen gebouwd, de Stadsdeelwerf Zuid in de Luchtvaartstraat. Ook zijn de afdelingen Afvalinzameling, Handhaving en Beheer er ondergebracht. De Stadsdeelwerf Zuid is een karakteristiek pand met bijzondere eigenschappen, de moeite waard om eens nader te bekijken. Het gebouw is ontworpen door BDG Architecten uit Zwolle en het Amsterdamse bureau Mulders vandenBerk had het voortouw bij het interieur.

Transparant: het gebouw toont zijn functie

Welke lezer weet waar in zijn of haar gemeente de vuilnisauto’s vandaan komen? Dat zullen er waarschijnlijk niet veel zijn, mede omdat die gebouwen vaak op industrieterreinen staan en er dan ook nog anoniem uitzien. Dat is bij de Stadsdeelwerf Zuid wel anders. Op een krappe locatie zijn garage én kantoor in elkaar gepuzzeld. De logistiek van de voertuigen is daarbij een belangrijk onderdeel van de werf. De stalling van en wasstraat voor de auto’s zijn goed te zien door grote ramen in een modern gebouw.

Duurzaam: energieleverend

Volgens de gemeente Amsterdam is de Stadsdeelwerf “een van de eerste, mogelijk dé eerste” gebouwen in zijn soort dat energieneutraal is. Bovenop het gebouw bevindt zich een grote oppervlakte aan zonnepanelen, dat gebouw én elektrische voertuigen van energie voorziet; het gebouw levert dus meer energie op dan het verbruikt. Het binnenklimaat wordt geregeld met moderne technieken voor warmte/koude opslag.

Duurzaam: hergebruik

Niet alleen de buitenzijde verrast, dat geldt zeker ook voor het interieur. Twee uitgangspunten zijn daarbij leidend: hergebruik van materialen en kunst (jawel, ook van hergebruikte materialen). Voor de kasten op kantoor zijn omgevallen iepen gebruikt uit de wijk (omdat Amsterdam nu ook weer niet helemaal vol staat met bomen, moest er wel een half jaar gespaard worden om het benodigde hout bij elkaar te krijgen). Tafels zijn gemaakt van afvalmeubelhout, stoelen bekleedt met posters die ooit in de stad hingen en oud rubber. Die staan, natuurlijk, op een vloer van gerecycled materiaal.

Kunst

Er is ook nieuwe kunst te bewonderen. In kantoren en vergaderruimtes hangen mensgrote foto’s van Mylène Siegers van vuilnismannen aan het werk, zodat niemand kan vergeten waar het in dit gebouw écht om gaat. Mooi is ook een vijf meter brede tekening van Jan Rothuizen, die een aantal auto’s is gevolgd en dat prachtig heeft vastgelegd. En herkenbaar ook: toen ik aan het fotograferen was, vertelde een van de medewerkers trots dat zijn auto ook in de tekening terecht was gekomen.

Kortom: een prettig gebouw

Het is geen wetenschappelijk steekproef, maar het zegt toch wel iets dat iedereen die even kwam kijken toen ik aan het werk was, erg tevreden was met het nieuwe gebouw. Men voelde zich thuis en er zijn mooie ontmoetingsruimten gemaakt waar de mensen van de auto’s en van kantoor elkaar treffen. En dat allemaal terwijl de daktuin nog niet uit veel meer bestaat dan wat kleine sprieten gras – maar daar zal de komende, eerste zomer van dit gebouw snel verandering in brengen!

Rob van Esch is architectuurfotograaf en werkt onder het label Ruimtes in Beeld. Hij werkt in opdracht, maar ook voor het Nederlandse fotobureau Hollandse Hoogte en het Amerikaanse Offset.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.