Schiphol klok van Maarten Baas

Schiphol klok van Maarten Baas

Inspiratie
Door: Petra Starink | 04-07-2016

Een gigantische klok uit de serie Real Times van ontwerper Maarten Baas is nu te zien in Lounge 2 op Schiphol. De klok heeft een diameter van 3 meter. Omdat er ieder jaar 15 miljoen reizigers Lounge 2 passeren heeft Schiphol gekozen voor de samenwerking met Maarten Baas en de traditionele iconen als tulpen en klompen te vervangen door zijn ontwerp.

In 2009 lanceerde Maarten Baas zijn eerste klok in de Real Time serie. Real Time is een term uit de filmindustrie en wordt gebruikt om aan te duiden dat een scene of een film net zo lang duurt als dat het kost om deze te bekijken. Real Time klokken bevatten 12 uur durende films van performances, waarin de wijzers van de klok ook 12 uur afleggen.

Inspiratie blauwe overalls

Ontwerper Maarten Baas raakte voor dit project op Schiphol geïnspireerd door de mannen in blauwe overalls die op de luchthaven aan het werk zijn. Op het eerste oog lijkt de Real Time Schiphol Klok op een enorme doos die aan het plafond hangt. De meest archetypische vorm van een klok is als uitgangspunt genomen. Er loopt een ladder naar de klok en er is een deur die toegang geeft tot het uurwerk.

Hommage aan Gerrit Rietveld

De ladder en deur zijn er om de imaginaire man uit de video performance toegang te geven tot de klok. “Hij heeft een rood emmertje bij zich en een geel doekje waarmee hij de wijzers van deze klok telkens opnieuw schoonmaakt en opnieuw aanbrengt, en daarmee de tijd laat verstrijken.” Het rood, geel en blauw van de Schiphol Klok zijn een hommage aan schilder Piet Mondriaan en architect Gerrit Rietveld.

Groninger museum

Real Time klokken van Maarten Baas zijn te vinden in de collecties van het Rijksmuseum in Amsterdam, Victoria Museum Melbourne, en het Museum of Modern Art in New York. In oktober is Maarten Baas de officiële ambassadeur van Dutch Design Week in Eindhoven. Het Groninger Museum brengt in februari 2017 een overzichtstentoonstelling van zijn werk.

Beeld: Studio Maarten Baas

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.