Glazen dak Stadskamer Utrecht

Interieur

Glazen dak Stadskamer Utrecht

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-05-2018

De Stadskamer in Utrecht is het kloppend hart van Hoog Catharijne. Het interieur is ontworpen door D/DOCK en STIR Architecture. De 15 meter hoge, transparante binnenruimte slaagt erin om binnen en buiten te integreren.

Glazen dak

De met glas overdekte binnenruimte overbrugt de Catharijnesingel en verbindt twee delen van het winkelcentrum. Door gebruik te maken van een glazen dak, grote glaspuien en drie watereilanden toont de stad zich aan de bezoekers.

Boten onder Stadskamer door

De geschiedenis van Utrecht is sterk verbonden met en rond het water. Door 3 grote glazen watereilanden in het plein kunnen bezoekers straks de bootjes onder De Stadskamer door zien varen. Eén van de watereilanden loopt door van binnen naar buiten. Een directe routing van de parkeergarage naar de lobby van het toekomstige hotel kreeg vorm door een glazen ‘brug’ in het centrale watereiland. Het streeppatroon op de vloer wekt de suggestie over water te lopen.

Bankjes met afgeronde hoeken

De schaal en gelaagdheid (gracht, werfkelder, straatniveau, grachtenpanden) van de binnenstad is terug te zien in de verschillende niveaus en binnen gevels van De Stadskamer, de luifels en de overkappingen. De winkelpromenade op niveau leidt bezoekers en passanten van het Centraal Station naar het Vredenburgplein. D/DOCK voorzag de winkelpromenade van uitnodigende bankjes met afgeronde hoeken. De ronde vormen komen terug in de wayfinding borden.

Vouwluifels met LED strips

Het horecaplein in De Stadkamer ligt op straatniveau en is van alle kanten toegankelijk. Aan beide bevinden zich horecagelegenheden met terrassen. D/DOCK ontwierp voor één zijde van de binnenpui vouwluifels met LED strips die in gesloten toestand licht geven. Geopend fungeren ze als een decoratief element.

Veel aandacht voor materiaalkeuze

De booglampen lijken op straatverlichting en zijn door D/DOCK speciaal ontworpen. Voor de andere gevel zijn overkappingen geplaatst die de vorm van opengeklapte parasols met licht hebben. De terrassen zijn door half hoge plantenbakken afgescheiden van het plein met de watereilanden. Er is veel aandacht besteed aan de materiaalkeuze en detaillering van het meubilair om het “buiten gevoel” naar binnen te brengen.

De Stadskamer is nog niet helemaal af. De andere helft van het plein is naar verwachting in juni 2018 klaar.
Fotografie: D/DOCK

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.