YSL museum Marrakech

Interieur

YSL museum Marrakech

Door: Petra Starink | 06-09-2016

In Marokko ontstaat op 4.000m2 het nieuwe Yves Saint Laurent Museum Marrakech (mYSLm) en wordt in de herfst van 2017 geopend. Voor het ontwerp en concept van de gebouwen is de Franse Studio KO verantwoordelijk, opgericht door Karl Fournier en Olivier Marty. Doel van beide architecten is om de mode-tentoonstelling die binnen wordt gepresenteerd ook in het gebouw te laten terugkomen. Als inspiratie dient een van de bekendste ontwerpen van Saint Laurent, de Smoking Collectie voor dames.

Terracotta bakstenen

Fluweelachtig gladde terracotta bakstenen, geproduceerd in de regio rondom Marrakech, bekleden de gevel. Gerangschikt in een strak raster naast elkaar. Studio KO creëert in het interieur van het museum een spannend contrast tot het decente exterieur: bonte ornamenten en kleurige steenstukken versieren wanden en vloeren. Van de in totaal circa 4000m2 museumoppervlakte zijn 400 gereserveerd voor de permanente Yves Saint Laurent tentoonstelling. Hier wordt een deel van zijn nalatenschap tentoongesteld, in totaal circa 5.000 kleurenstuks, 15.000 Haute-Couture-accessoires en tienduizenden schetsen.

Sanitair

Het gebouw beschikt over een royaal terras, restaurant en een bibliotheek met circa 5.000 boeken over Mode en Design. In de toiletruimten bevinden zich WC’s van Duravit. De wand-wc’s uit de serie Darling New van Sieger Design.

Museum Parijs

Marrakech is de plek om een deel van de nalatenschap van Yves Saint Laurent te presenteren, die wordt beheerd door de Foundation Pierre Bergé (partner van Yves Saint Laurent). Het nieuwe museum ligt direct aan de Jardin Majorelle, waar na de dood van Yves Saint Laurent in 2008 zijn as werd verstrooid in de rozentuin. In Parijs ontstaat ook een nieuw YSL-museum aan de Avenue Morceau, waar de modeontwerper sinds 1974 zijn creaties maakte. Beide musea zullen volgend jaar tegelijk worden geopend. 

Beeld: Duravit

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.