Tips Open Monumentendag 2016

Nieuws

Tips Open Monumentendag 2016

Door: Petra Starink | 06-09-2016

In het weekend van 10 en 11 september staat Open Monumentendag in het teken van iconen en symbolen. Ruim 300 gemeenten stellen hun monumenten open voor publiek. Hieronder een aantal tips in Hilversum, Apeldoorn en Nijmegen.

In Hilversum openen ruim 40 monumenten hun deuren. De stad Hilversum staat symbool voor jonge architectuur en stedenbouw uit de periode 1850-1940. Het past in de traditie van de gemeente om haar vele iconen te koesteren en te tonen. Iconen en symbolen van mediastad Hilversum zijn de omroepgebouwen, waarvoor toonaangevende Nederlandse architecten ontwerpen leverden.

Villa VPRO van MVRDV

Stap Villa VPRO eens binnen aan de Sumatralaan 49. Architectenbureau MVRDV krijgt in 1993 de opdracht voor het ontwerpen van een nieuw omroepgebouw voor de VPRO. Het was belangrijk dat het villakarakter zou worden behouden omdat de VPRO altijd programma’s vanuit een villa had uitgezonden. Dit door veelvuldig toepassen van patio’s en serres. Door een zogenaamde ‘vrije doorsnede’ waarbij de vloeren in de hoogte plooien en knikken, kon veel licht door de glazen wanden en schuifpuien naar binnen vallen. Aan het exterieur kan de dikte en de vorm van de vloeren worden afgelezen. Zaterdag 11.00–17.00 uur. Het pand is alleen met een rondleiding te bezoeken: 11.00 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en 16.00 uur.
Aanmelden vooraf via marlieke@dudokarchitectuurcentrum.nl.

Muziekpaviljoen Piet Elling

Muziekpaviljoen van Piet Elling aan de Frits Spitsstraat 3.
Het Muziekpaviljoen stamt uit 1965 en is ontworpen door Piet Elling (1897-1962). Het werd ontworpen als muziekbibliotheek en fonotheek voor de Nederlandse Radio Unie. Dit was het eerst in gebruik genomen gebouw van het Hilversumse Omroepkwartier. (Elling was ook verantwoordelijk voor de tweede uitbreiding van de VARA studio’s aan de noordzijde van het complex. Team 4 Architecten heeft het gebouw in 2010-2011 gerestaureerd. Zaterdag. Alleen toegankelijk met de rondleiding om 15.00 en 16.00. uur. Aanmelden vooraf via marlieke@dudokarchitectuurcentrum.nl

Centraal beheer Herman Hertzberger

De gemeente Apeldoorn zet van ruim 40 gebouwen zijn deuren open. In het voormalige hoofdkantoor van Centraal Beheer aan de PWA-laan is een foto-expositie te zien met beeldmateriaal dat beschikbaar werd gesteld door Architectuurstudio Herman Hertzberger. De expositie toont de historie van het iconische gebouw, maar ook de plannen voor de toekomst. Er wordt een tweetal films vertoond waarin het gebouw en zijn architectonische betekenis duidelijk worden. Op zaterdag 10 september is Herman Hertzberger tussen 13 en 16 uur zelf aanwezig om zijn geesteskind en de mogelijke herbestemming ervan toe te lichten.

Röntgenhuis

Het pand op Hoofdstraat 171 is een van de oudste gebouwen in het centrum van Apeldoorn. De eerste steen, die nu nog steeds in het pand aanwezig is, vermeldt naast het jaartal 1850 ook de initialen ‘W.C.R.’ die staan voor Wilhelm Conrad Röntgen ontdekker van de X-stralen. In 1917 werd het woonhuis omgebouwd tot showroom voor het fietsenmerk Gazelle. In het Röntgenhuis is een kleine expositie samengesteld.

Winkelwoning De Gruyter

In de gemeente Nijmegen zijn ruim 50 monumenten te bezoeken. De winkelwoning aan het Mariaplein 6 is gebouwd in 1919 in opdracht van de firma P. de Gruyter & Zn. door W.G. Welsing met invloeden van Art Deco. De blauw en goud geglazuurde tegels in de omlijsting van deuren, vensters, pui en borstweringen zijn bijzonder en het prachtige tegeltableau op de achterwand van de winkel. Open zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur.

Archeologisch depot

Neem een kijkje in het Archeologisch depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21, open op zondag van 10.00-17.00 uur. Kijk hoe archeologische vondsten in het depot worden schoongemaakt, onderzocht en opgeslagen. Er zijn vondsten te zien van verschillende recente opgravingen. Verder zijn in de stad Nijmegen diverse rondleidingen in en langs de iconen van de stad zoals in het Valkhofpark.

Open Monumentendag is het weekend van 10 en 11 september.
Kijk voor het hele programma op www.openmonumentendag.nl

Foto: Villa VPRO- Rob ’t Hart

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.