Constructie Top-Up gebouwd in 28 dagen

Kennis

Constructie Top-Up gebouwd in 28 dagen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-01-2021

Woongebouw Top-Up is geheel volgens het Open Building principe ontworpen, wat inhoudt dat de constructie gescheiden is van de inbouw. Op die manier krijgen kopers de vrijheid hun appartement zelf in te richten en kan het gebouw in toekomst eenvoudig een andere functie krijgen.

Modulair bouwsysteem

De constructie van het gebouw bestaat uit een modulair bouwsysteem van beton, genaamd CD20. De verdiepingen zijn gegroepeerd rond een betonnen kern met daarin het trappenhuis. Elke verdieping bestaat uit een rij houten kolommen met daarop de prefab betonnen vloeren. Stabiliteit haalt het gebouw uit de kern en de schijfwerking van de vloeren, waardoor het gebouw een eenvoudige constructie heeft, zonder windverbanden of stabiliteitswanden.

Dankzij de eenvoudige constructie kon het gebouw in 28 dagen worden neergezet. Architect Tom Frantzen: “Een mooi gezicht. De betonnen delen kwamen met schepen vanaf de fabriek in Frankfurt tot aan een Amsterdamse haven verderop. Daarna werden ze met diepladers naar de site gebracht. Wat nauw luisterde, waren de prefab houten ramen en kozijnen met aluminium bekleding, gemaakt door de Gebroeders Bos. Die werden steeds ingemonteerd voordat de volgende vloerlaag er bovenop kwam. Het nam een forse dosis logistiek met zich mee, maar het is vlekkeloos verlopen.”

Bekijk hier de timelapse video van de montage van de constructie.

Meer weten over het project? Lees dan het artikel “Open Building in Top-Up” in Bouwwereld #08 2020.

Video: Lemniskade/Frantzen et al

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.