Start houten woongebouw M’DAM

Nieuws

Start houten woongebouw M’DAM

Door: Petra Starink | 12-01-2021

In Monnickendam is de eerste spade in de grond gegaan voor de bouw van het houten woongebouw M’DAM, dat aan de Pierebaan gaat verrijzen. Het appartementencomplex is een ontwerp van Finch Buildings uit Amsterdam. De prefabricage en bouw wordt in modules gemaakt in de werkplaats van De Groot Vroomshoop. Daarna gaat het op transport en wordt het door BMB Ontwikkeling uit Limmen gebouwd. M’DAM wordt in de zomer van 2021 opgeleverd.

Bouwproces van 5 maanden

Door het industriële fabricageproces worden de woningen al geproduceerd, terwijl de grondwerkzaamheden nog  plaatsvinden. Hierdoor blijft ook de bouwoverlast beperkt. Het totale bouwproces duurt slechts vijf maanden.

Houten gevel

De gevel van het in U-vorm ontworpen gebouw bestaat grotendeels uit hout, deels uit traditioneel metselwerk en deels uit aluminium gevelelementen. Het houtbouwconcept reduceert de CO2 uitstoot en is daardoor duurzaam en milieuvriendelijk.

Hergebruik van grondstoffen

Door het gebruik van hout en de re-montabele bouwmethode kunnen de grondstoffen in de toekomst worden hergebruikt. De 42 koopwoningen zijn middels individuele particuliere hypotheekvormen gefinancierd.

Energievoorzieningen

Alle appartementen worden ‘all-electric’ opgeleverd. Een lucht-water warmtepomp zorgt voor het verwarmen van de appartementen en een boiler voor het verwarmen van water. Via zonnepanelen wordt zoveel mogelijk energie voor de appartementen – en waar mogelijk voor de algemene voorzieningen – opgewekt. Tevens heeft het gebouw een zeer hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunnen bewoners rekenen op lagere energielasten. Duurzaam Waterland biedt bewoners die geen auto (willen) bezitten, in de nabijheid van M’DAM, elektrische deelauto’s aan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.