Hoe blijf je als architect bij in een veranderend werkveld?

Kennis, Producten

Hoe blijf je als architect bij in een veranderend werkveld?

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-01-2022

Als architect krijg je voortdurend te maken met veranderingen. Waar voorheen bijvoorbeeld uitsluitend met pen en papier gewerkt werd, gebruikt men tegenwoordig moderne architect software. Onder meer het Nederlandse bedrijf KUBUS in Eindhoven biedt deze software aan. Er zijn meer veranderingen voor architecten. Denk bijvoorbeeld aan de manier van samenwerken, wat ontegenzeggelijk samenhangt met het gebruik van 3D modelleersoftware en BIM-software. BIM-software heeft het veel makkelijker gemaakt om binnen een project samen te werken met andere betrokkenen. Het komt het eindresultaat ten goede en stimuleert een efficiënte procesinrichting. 

Een voorbeeld van BIM-software welke de samenwerking bevordert is BIMcollab. Het is een issuemanagement platform in de cloud, waarin BCF-issues alle relevante data bevatten voor een effectieve communicatie tussen teamleden. Het versimpelt het issuemanagement en biedt een gestructureerd overzicht van de openstaande issues. 

Digitalisering binnen architectenbureaus 
Ook architectenbureaus gaan mee met de digitalisering van de samenleving. Het gebruiken van nieuwe software om efficiënt te ontwerpen, gebaseerd op de data die bij andere projecten verzameld werd, is de nieuwe trend. De verwachting is dat deze vorm van digitalisering zich de komende jaren verder door zal zetten. Data wordt op allerlei fronten verzameld. Niet alleen door architecten, maar ook door andere betrokkenen bij bouwprojecten. 

Duurzaamheid belangrijker geworden in de bouw 
Niet alleen de manier van samenwerken verandert voor architecten. Er dient ook steeds meer rekening gehouden te worden met duurzaamheid en circulariteit. Duurzaamheid kent verschillende vormen. Denk aan het gebruik van zonnepanelen, welke invloed hebben op de uitstraling van panden. Naast het gebruik van zonnepanelen wordt er kritischer gekeken naar het gebruik van materialen in de bouw. De populariteit van hout stijgt hierdoor enorm. Niet alleen dragen duurzame en circulaire ontwerpen bij aan een betere wereld, het is ook essentieel geworden voor de toekenning van bouwvergunningen in grote delen van het land. 

Demo’s en opleidingen om bij te blijven 
Door de steeds snellere digitalisering en ontwikkelingen die zich op hoog tempo opvolgen, is het van belang om de juiste ontwerpsoftware te kiezen. Om die reden kiezen veel architectenbureaus voor uitgebreide demo’s, waarbij architecten worden meegenomen in de toepassingen van nieuwe software en tools. Het aanbieden van trainingen en opleidingen is ook gebruikelijk geworden voor software leveranciers. Trainingen zijn niet alleen noodzakelijk om de werking van ontwerpsoftware te doorgronden, maar ook om hier het maximale uit te kunnen halen. Dat laatste helpt ontwerpprocessen efficiënter in te richten, projecten sneller uit te voeren, en faalkosten te verminderen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.