Natuurinclusieve school in Delft

Actualiteiten, Kennis, Nieuws, Onderzoek

Natuurinclusieve school in Delft

Door: Redactie ArchitectuurNL | 06-08-2022

In opdracht van Bouwstenen onderzocht Atelier groenblauw hoe maatregelen voor klimaat en biodiversiteit zodanig zijn in te zetten, dat ze bijdragen aan een interessante leefomgeving voor scholieren. Hoe kan deze hoog verdichte stedelijke omgeving uitnodigen tot bewegen, spelen en verblijven?

Het onderzoek had betrekking op de locatie van de oude NKF kabelfabriek in Delft. Hier wordt een nieuwe wijk ontwikkeld waarin ook enkele scholen zijn gepland. De school voor primair onderwijs ligt op de noordoosthoek van een bouwblok langs de Schie en aan het toekomstige Schiepark. Twee bestaande fabrieksgevels worden geïntegreerd in de nieuwbouw van de school. In deze hoog verdichte stedelijke transformatie is het een uitdaging om de kinderen goede buiten- en speelruimte te bieden.

Studie

In het kader van het project ‘Van Beleid naar Ruimte’ van Bouwstenen voor Sociaal, onderzocht Atelier Groenblauw de mogelijkheden om een interessante leefomgeving te creëren voor scholieren. Daarbij rekening houdend met het klimaat en biodiversiteit. Bij dit onderzoek is onder meer gebruik gemaakt van de mogelijkheden om de stedelijke buitenruimte en het schoolplein op een natuurinclusieve manier open te stellen voor de buurt. Hierdoor ontstaat er een betekenisvolle plek in de wijk.

Op basis van de kaders uit het Klimaatconvenant Zuid-Holland en het Delftse beleid rond klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen, maakte Atelier Groenblauw ontwerpen. “Deze dienen als inspiratie voor soortgelijke opgaven”, zegt ontwerper Hiltrud Pötz. “We hebben gekeken hoe we maatregelen voor klimaat en biodiversiteit zo kunnen inzetten, dat zij bijdragen aan allerlei andere doelen, zoals een fijne speel- en leeromgeving, gezondheid en de mogelijkheid voor meervoudig gebruik.”

In de ontwerpen zijn onder meer de gevels en daken vergroend evenals een groot deel van het schoolplein. Verder zijn er faunavoorzieningen aangebracht evenals diverse beplanting om voldoende voedsel en veiligheid te bieden.

Een samenvatting van de uitwerking van het ontwerp van Atelier Groenblauw is downloadbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.