3D betonprintfaciliteit in Eindhoven geopend

Nieuws

3D betonprintfaciliteit in Eindhoven geopend

Door: Petra Starink | 15-01-2019

Weber Beamix en BAM Infra hebben in Eindhoven de eerste commerciële, industriële productielocatie voor het 3D printen van betonnen elementen voor de bouw geopend. Deze nieuwe productiemethode in de bouw vervult een behoefte in de markt. In de printrij staan diverse projecten waaronder huizen van Milestone en toepassingen binnen lopende projecten van BAM. Met de provincie Noord-Holland is een samenwerking gestart voor het printen van fietsbruggen.

Nieuwe productiemethode in de bouw

Een primeur, met zicht op een gevulde orderportefeuille. Deze nieuwe productiemethode in de bouw vervult nu al een behoefte uit de markt.

Minder beton nodig voor hetzelfde resultaat

Door deze manier van werken gaan we individuele seriematige productie mogelijk maken met een enorme vergroting van de vrijheid in ontwerpen. Er is minder beton nodig voor hetzelfde resultaat. De printrobot brengt immers alleen beton aan daar waar het constructief nodig is. Minder beton scheelt veel CO2-uitstoot. Ook is er geen bekisting meer nodig, dus is er ook geen afval meer.

Proces gaat sneller

Het hele proces verloopt sneller en de foutmarge neemt af. Tijdens het ontwerpproces kijkt iedereen naar hetzelfde ontwerp. Wijzigingen worden direct digitaal doorgerekend en toegepast. Je drukt aan het einde bij wijze van spreken op ‘Ctrl+P’ en de printer begint direct met de productie. Dat maakt het voor alle betrokken ketenpartners makkelijker en het levert iedereen minder risico op. En iedere ketenpartner is bij het proces betrokken.

Samenwerking partijen

Saint-Gobain Weber Beamix en BAM Infra openen de printfaciliteit. Leunend op hun kennispartners van het eerste uur; Bekaert, Witteveen+Bos, Technische Universiteit Eindhoven en Van Wijnen.

Meer informatie over 3D betonprinten is te vinden op baminfra en weberbeamix

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.