7 november: ACN college door Jacob Voorthuis (TU/e)

Actualiteiten, Lezingen, Nieuws

7 november: ACN college door Jacob Voorthuis (TU/e)

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-10-2023

Architectuurcentrum Nijmegen (ACN) verwelkomt op 7 november Jacob Voorthuis van de TU Eindhoven voor een college over klimaatbestendige architectuur. Wat kunnen we leren van oeroude en moderne ontwerpprincipes van over de hele wereld? En in hoeverre moet klimaat vormgeving gaan bepalen in de architectuur van morgen? 

In 2023 legt ACN een nadruk op de vraag in hoeverre klimaatbestendigheid bepalend moet zijn voor architectuur? In dit kader nodigt het archtectuurcentrum (interieur)architecten, kunstenaars en wetenschappers uit om te reflecteren op het thema ‘vorm volgt klimaat’. Op 7 november spreekt Jacob Voorthuis, universitair hoofddocent Filosofie van de gebouwde omgeving aan de TU/e, over klimaatbestendige architectuur.

Aanwezigheid van de mens op aarde

Centraal in het onderwijs en onderzoek van Jacob Voorthuis staat de relatie tussen architectuur, mens en omgeving. Een relatie die in tijden van klimaatverandering een nieuwe dimensie heeft gekregen. Niet alleen moeten gebouwen ons beschutten tegen extremer weer, ook de materialen en energie die ze verbruiken hebben een weerslag op mens en omgeving.

In het laatste ACN college van 2023 reflecteert Voorthuis op deze dubbele betekenis van architectuur. Onder studenten staat hij bekend om zijn bevlogen en inspirerende colleges, waarin architectuur, kunst en filosofie naadloos tot elkaar komen. Met een architectuur-theoretische en filosofische bril kijkt hij naar de sociale impact van ruimtelijk ontwerp. Ook aan Voorthuis leggen we de vraag voor in hoeverre klimaat vormgeving gaat bepalen in de architectuur van morgen.

Over Jacob Voorthuis

Als universitair hoofddocent geeft Jacob Voorthuis al jaren memorabele colleges aan de TU Eindhoven, over de relatie tussen ruimtelijke praktijk en ontwerp. Hij is ook verbonden aan de academies van bouwkunst in Groningen, Tilburg en Rotterdam, en initiatiefnemer van The Philosophical Table: a club for thinking about things. Voorthuis studeerde af als kunsthistoricus aan Universiteit Leiden, waar hij zich specialiseerde in kunsttheorie en esthetiek. Ook schreef hij het boek Het ontwerpgesprek, een filosofie van ontwerpen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.