Nieuwe Nor wint publieksprijs Reynaers Projectprijs 2023

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

Nieuwe Nor wint publieksprijs Reynaers Projectprijs 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2023

Poppodium de Nieuwe Nor in Heerlen won vorig jaar al de prijs voor het beste poppodium van Limburg. Inmiddels mag het project zich ook publiekswinnaar van de Reynaers Projectprijs 2023 noemen. “Een pareltje van stedenbouwkundige inpassing”, aldus de vakjury.

In april nomineerde een professionele vakjury het project als één van de vier finalisten. Daarna kon het publiek vier weken stemmen en won de Nieuwe Nor met 48% van de stemmen. Het enthousiasme van het publiek werd gedeeld door de vakjury die schreef: “Het (nieuwe) gevelbeeld van het pophuis De Nieuwe Nor bestaat uit een klassiek gemetseld pand en een robuuste moderne gevel van corten staal. De oudere gevel is gesloten en laat een rijke ornamentiek zien. De nieuwe gevel is abstract en geeft doorkijk naar wat er in het gebouw gebeurt.”

De jury vindt het een pareltje van stedenbouwkundige inpassing, juist door het contrast in materialen terwijl het ritme van de straat blijft gehandhaafd (of zelfs is verbeterd). De vliesgevel in het nieuwe deel bepaalt zowel in het exterieur als het interieur de beleving van het pand. De jury vindt het verder een boeiend project, juist omdat de twee gevels elkaars tegenpolen zijn: het geheel blijkt een magneet.

Prijsuitreiking in Antwerpen

Op 9en 10 oktober 2023 vond de prijsuitreiking plaats in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Tijdens een bijzondere prijsuitreiking in Antwerpen werden Rob Meurders en Pieter de Ruijter van architectenbureau diederendirrix en Daniëlle Wolters en Leon Wolters van gevelbouwer ASW Gevelbouw verrast met de uitslag.

De winnende architect en gevelbouwer ontvingen ieder 2.500,00 euro. In overleg mag de winnaar datzelfde bedrag doneren aan een goed architectuur doel. Zo wordt passie voor architectuur ingezet voor een maatschappelijk doel. De Nieuwe Nor was één van de vier finalisten van de Reynaers Projectprijs. De andere finalisten waren: ASML Gebouw 3 in Veldhoven, Villa Trompenberg in Hilversum en De Hooch in Amsterdam.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.