Compacte batterij voor tapwater te zien op ISH

Actualiteiten

Compacte batterij voor tapwater te zien op ISH

Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-03-2019

De compacte thermische batterij van Flamco is nu op de markt. Het vierkante voorraadvat met fase-overgangmaterialen (PCM) is op de ISH, de vakbeurs voor installatietechniek en sanitair van 11 t/m 15 maart in Frankfurt te zien.

Thermische batterij voor tapwater

Met de thermische batterij voor tapwater kan vanuit de keukenkast genoeg tapwater voor een compleet gezin geleverd worden. Er lopen al meerdere pilots met de techniek en zijn al de nodige projecten in de pen, zo laat Flamco weten. De techniek mikt vooral op de corporatie en projectenmarkt, nieuwbouw en renovatie, maar is ook toepasbaar voor individuele huishoudens.

FlexTherm Eco innovatieve boiler

De FlexTherm Eco is een innovatieve ‘boiler’ die geen gebruik maakt van water als opslagmedium, maar anorganisch zout als PCM. Dat zout wordt via een elektrische spiraal tot 70 °C opgewarmd. Bij die temperatuur is het zout helemaal vloeibaar. Bij een een tapwatervraag koelt het zout weer af en geeft het de energie af aan met water gevulde wisselaars, die tapwater leveren. De middelste van de drie versies van de batterij kan hiermee 12,5 liter warm water per minuut leveren. Dat is vergelijkbaar met een CW5 toestel. In totaal kan de 6E-versie 170 liter warm water leveren, genoeg voor een gemiddeld gezin. De eerste concepten waren afgelopen jaar al op de Nederlandse vakbeurzen te zien. Op de ISH krijgt de vinding van Flamco haar internationale introductie.

Drie modellen

De thermische batterij voor tapwater komt in drie modellen: de 3E, de 6E en de 9E; alle drie met CW5 vermogen, maar dus met verschillende opslagcapaciteiten. Grote voordeel ten opzichte van traditionele buffervaten is het formaat. De vierkante FlexTherm Eco (6E: 37x57x65 cm) past in een keukenkastje, en hoeft niet per sé op zolder te worden geplaatst. De batterij kan in 2,5 uur volledig opgeladen worden en heeft enkel een water en een 230V elektra-aansluiting.

Overschot aan duurzaam opgewekte zonnestroom

De thermische batterij, zoals Flamco de zoutboiler noemt, is met name interessant voor projecten waarbij een overschot aan duurzaam opgewekte zonnestroom moet worden opgeslagen. Zeker wanneer de salderingsregeling verdwijnt, zouden veel zonnestroominstallaties hun voordeel verliezen omdat de energie niet opgeslagen of teruggeleverd kan worden. Door het vat met een warmtepomp te combineren, kan deze enkel worden ingezet voor ruimteverwarming, en dat komt het rendement ten goede. Het vat kan, net als andere slimme boilers, straks ook slim gebruik maken van fluctuerende energietarieven. Flamco werkt nog aan een regeling hiervoor.

Nieuwbouw en renovatie

Flamco mikt zowel op nieuwbouw als renovatie, waarbij de focus op de projectenmarkt ligt. Zo is er veel belangstelling vanuit woningbouwcorporaties en ontwikkelaars. De toestellen kunnen ook geschakeld kunnen worden, zodat nog grotere tapwatercapaciteiten kunnen worden geleverd. Omdat het apparaat PCM’s bevat komt het in aanmerking voor de energie investeringsaftrek (EIA).

Lees het artikel Boiler zonder wateropslag op Installatie.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.