Afscheidsrede prof. Jürgen Rosemann

Afscheidsrede prof. Jürgen Rosemann

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-11-2007

Op woensdag, 28 november 2007 neemt Jürgen Rosemann afscheid als hoogleraar Stedelijk Beheer en Stadsvernieuwing van de Faculteit Bouwkunde. Zijn afscheidrede met de titel ‘PermaCity’ zal worden gehouden om 15.00 uur in de aula van de TU Delft.

Jürgen Rosemann was hoogleraar Stedelijk Beheer en Stadsvernieuwing aan de faculteit sinds 1982. Hij studeerde tussen 1963 en 1970 Architectuur en Stedenbouwkunde aan de Universiteit van Hannover. Vooral internationale vergelijkingen tussen metropolen op aspecten als infrastructuur, woonmilieus, bereikbaarheid of economische centra spelen een grote rol in het werk van Rosemann.

Onderzoeksnestor
De afgelopen decennia schreef hij vele publicaties over onderwerpen als globalisering, publiek-private samenwerking, volkshuisvesting en stedelijk vernieuwing en transformatie. Verder was hij onderzoeksnestor van de afdeling stedenbouw en verantwoordelijk voor twee afstudeerstudios en de internationale master.

Ook organiseerde hij grote conferenties en was hij betrokken bij de European postgraduate masters in urbanism (EMU), een samenwerkingsverband van de TU Delft en drie andere Europese universiteiten.

Woningverbetering
Rosemann heeft ruime praktijkervaring als architect en stedenbouwkundige. Hij deed onder andere projecten in Frankfurt, Keulen en Hannover en zette eind jaren zeventig met het eerste project van grootschalige woningverbetering in Berlijn de standaard voor het Duitse stadsvernieuwingsbeleid. Hij was visiting professor in onder meer Wenen, Venetië, Buenos Aires en Beijing. Momenteel adviseert hij de gemeente Beijing over aanpassing en behoud van de historische ‘courtyard houses’ in de wereldstad.

Ook is hij Voorzitter van Raad van Toezicht van het Berlage Instituut. Voorafgaande aan de afscheidsrede vindt er op dinsdag, 27 november een conferentie in de Faculteit Bouwkunde plaats die eveneens aan het thema ‘PermaCity’ is gewijd. Internationaal bekende sprekers zoals Saskia Sassen, François Asscher en Edward Soja zullen hun ideeën over de duurzaamheid van de stedelijke samenleving en over de vorm van de toekomstige stad presenteren.

Nadere informatie over deze conferentie en over de mogelijkheden tot intekenen vindt u op www.permacity.ifou.org.

Prof. Jürgen RosemannProf. Jürgen Rosemann

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.