Andere Tijden-serie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’

Actualiteiten, Nieuws

Andere Tijden-serie ‘Van krot tot Vinex: 100 jaar wonen’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-01-2023

Andere Tijden (NTR) presenteert een nieuwe vierdelige serie over ‘100 jaar wonen’. Hierin neemt Mariëlle Tweebeeke de kijker mee in een reis door de tijd: De huren rijzen de pan uit. En met een gemiddeld inkomen is het bijna onmogelijk om een huis te kopen. Jongeren wonen steeds langer bij hun ouders. We zitten middenin een wooncrisis. Wat is er misgegaan en wat kunnen we leren van de geschiedenis?

Voor deze serie gaat Mariëlle op pad in Nederland om vier afleveringen te vullen. Deze gaan over achtereenvolgens

  • de strijd tegen verkrotting in het begin van de 20e eeuw,
  • het Tuinstadideaal van de jaren 20 en 30,
  • de ‘bouwen bouwen bouwen’-gedachte van de jaren 50 en 60 en
  • de opkomst van de Vinex-woningen én het marktdenken vanaf de jaren 90.

Afleveringen

Aflevering 1 wordt uitgezonden op vrijdag 3 februari en is genaamd: Van krot tot arbeiderspaleis. Aan het begin van de 20e eeuw leven veel arbeiders nog in krotwoningen, met een schrijnend gebrek aan hygiëne. Zo kan het niet langer. De politiek grijpt in: in 1901 wordt een heuse Woningwet aangenomen. Voor het eerst gaat de overheid investeren in betaalbare huurwoningen, van Groningen tot Goes en van Den Haag tot Dedemsvaart. Met stromend water, riolering en voldoende frisse lucht.

De woningcorporaties krijgen een centrale rol en idealistische architecten slaan aan het bouwen. Eén van hen is Michel de Klerk, zoon van een diamantslijper die zich opwerkt tot een leidende figuur van de zogenaamde Amsterdamse School. Zijn bekendste werk is Het Schip, een waar arbeiderspaleis in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam.

Vanuit een van de nog altijd iconische woningen van Het Schip onderzoekt Mariëlle hoezeer de Woningwet van 1901 Nederland heeft veranderd. Maar ook hoe alles anders wordt als de overheid eind jaren twintig stopt met het financieren van woningbouw.

Aflevering 2 (vrijdag 10 februari): De vlucht naar het groen

De zoektocht begint in ‘tuinstad’ Hilversum bij een nog altijd zeer populaire jarendertigwoning – een huis met een verhaal.

Aflevering 3 (vrijdag 17 februari): Bouwen, bouwen, bouwen

In deze aflevering staat de Zwolse wijk Dieze centraal. Hier is in 1962 de miljoenste naoorlogse woning van Nederland wordt opgeleverd.

Aflevering 4 (vrijdag 24 februari): De Vinex-wijk: het huis als verdienmodel

De laatste aflevering vindt plaats vanuit een woning in Brandevoort, een Vinex-wijk in Helmond opgetrokken in ‘neo-traditionele’ stijl.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.