Fietsenstalling Amsterdam CS geopend

Actualiteiten, Nieuws

Fietsenstalling Amsterdam CS geopend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-01-2023

Eind januari opende Vivianne Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de fietsenstalling Stationsplein aan de voorzijde van Amsterdam CS. Het ontwerp is van de hand van ontwerpbureau wUrck dat tevens heeft mogen toezien op de architectonische componenten van de volledige entree. Hieronder verschillende bruggen.

De fietsenstalling is onderdeel van het geheel vernieuwde entreegebied waarvan de hernieuwing in 2018 startte. Met de officiële opening komt er een einde aan dit grootschalige project en kunnen zo’n 7.000 fietsers hier hun rijtuig stallen. Vanuit de fietsenstalling hebben ze direct toegang tot de metro verdeelhal en treintunnel.

Onder het maai- en wateroppervlak

Bij het ontwerpen van de fietsenstalling stond comfort voor wUrck centraal. De stalling tussen de Prins Hendrikkade en het Stationsplein bevindt zich onder het wateroppervlak, ruim negen meter onder maaiveldniveau. Erboven ligt het domein van de rondvaartboten.

Om het hoogteverschil te overbruggen is een monumentale entree ontworpen met een hoogwaardige materialisering. Rolpaden voeren de gebruiker naar beneden, langs een wand die is vormgegeven als een continuering van de kademuur, met een vloeiende vorm van grillig basaltsteen. De rolpaden zijn onderdeel van een stijgpunt dat als een natuurstenen sculptuur de imposante ruimte vult. Een hoge glazen wand aan de binnenzijde van de entreeruimte zorgt ervoor dat de diepgelegen stalling toch van daglicht wordt voorzien.

Met het Amsterdam Museum werd samengewerkt om de stadskaarten van ‘De Horizon’ – die de volledige rechterwand beslaan – op te bouwen uit ‘pixels’ van foto’s en schilderijen. Deze afbeeldingen tonen de verbinding tussen de stad Amsterdam en het water en zijn ook verwerkt in de Oculi (de ronde verlichtingsarmaturen in het plafond van het hoofdpad). Zowel ‘De Horizon’ als de Oculi zijn niet alleen kunstzinnig, maar dienen tevens als oriëntatiemiddel voor de gebruiker.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.