Appartementen De Parkwachter verdeeld over twee compacte volumes

Nieuws

Appartementen De Parkwachter verdeeld over twee compacte volumes

Door: Petra Starink | 03-03-2021

In Ede is op het voormalige kazerneterrein Simon Stevin appartementengebouw De Parkwachter opgeleverd. MIX architectuur ontwierp het ensemble van twee gebouwen met in totaal achttien appartementen. Opvallend zijn de sculpturale vorm en de zorgvuldig gekozen details.

Verdeeld over twee compacte volumes

Het gebouw staat in de nieuwe wijk Simon Stevin, op de grens van stad en natuur. De appartementen van ruim 140 m2 zijn verdeeld over twee compacte volumes. In elk gebouw bevinden zich twee appartementen per laag. Elke woning heeft aan drie zijden zicht op het omliggende landschap. De twee penthouses van 214 m2 hebben rondom zicht.

Gevels verschoven en geknikt

De gevels van De Parkwachter zijn zo verschoven en geknikt dat een bijzondere sculptuur met spitse en stompe hoeken ontstaat. De gebouwen maken zich los van de orthogonale verkaveling van de grondgebonden woningen aan de rand van het bospark. Met hun typische vorm zijn ze onderdeel van het zwierige park. De subtiele verspringingen zorgen daarnaast voor een constant veranderend beeld van zon en schaduw op de gevel.

Dynamisch spel tussen gebouwen

Door de bewerking van de bouwmassa’s is een dynamisch spel ontstaan tussen de gebouwen onderling en het landschap. Het versterkt de doorzichten naar het boslandschap en geeft ruimte voor grote individuele terrassen (25 tot 44 m2). Waar de gebouwen elkaar ontmoeten zakken ze. Dit geeft éxtra licht en ruimte aan de twee penthouses met deels overdekte terrassen (ruim 120 m2). Door de woonkamerbrede glazen schuifpuien ervaren de bewoners de natuur tot in hun woning.

Trapsgewijs houtwerk

Aluminium dagstukken accentueren de diepe negges en de horizontaliteit van het gebouw. Het vertand en trapsgewijs uitgevoerde houtwerk versterkt de dynamiek en dieptewerking van de sculptuur. Behalve de leefruimten heeft ook het trappenhuis veel daglicht. De parkeervoorziening is geheel onder het maaiveld geplaatst. Het bospark spoelt zo strak om de gebouwen heen. Om dit te benadrukken heeft de plint een afwijkende afwerking in glas en stucwerk. De verdiepingen zijn uitgevoerd in licht metselwerk.

Nieuwbouwwijk Simon Stevin

MIX architectuur maakte het ontwerp in opdracht van Bouwbedrijf Van Ree, tevens aannemer. Constructeur is Snetselaar Constructieve Ingenieurs. De Parkwachter staat in nieuwbouwwijk Simon Stevin waar 500 woningen worden gebouwd op een van de voormalige kazerneterreinen in Ede. De wijk is onderdeel van gebiedsontwikkeling De Veluwse Poort. MIX architectuur ontwierp in deze wijk ook appartementengebouwen De Verbinding en Bloemkwartier.

Lees ook:

Fotografie: MIX architectuur

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.