Architecturale tekeningen van Robbie Cornelissen

Architecturale tekeningen van Robbie Cornelissen

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 06-04-2011

Het werk van Robbie Cornelissen (Utrecht, 1954) bestaat uit potloodtekeningen waarin de ruimte een belangrijke rol speelt. Cornelissen speelt met de overgangen en verbindingen van binnen- en buitenruimte. Met exposities in het Centraal Museum in Utrecht en het Gemeentemuseum in den Haag en een boek staat zijn werk nu volop in de belangstelling.

Little Boy Pissing at the Universe X staat centraal in de overzichtstentoonstelling Studio Vertigo – Robbie Cornelissen in het Centraal Museum in Utrecht. De kunstenaar werkt live aan deze lijntekening van 4.40 bij 17 meter, die gedurende de tentoonstelling samen met kunstacademiestudenten op zaal wordt uitgevoerd. In De Werkplaats kunnen bezoekers zelf aan de slag met verschillende facetten van het tekenen en zich zo verdiepen in het werk van de kunstenaar, in diens werkproces en in verschillende tekentechnieken. Verder biedt de expositie uiteenlopend werk uit de afgelopen 10 jaar van deze toonaangevende Nederlandse hedendaagse tekenaar. “Voor de kelder en de helft van de stallen heb ik een installatie ontwikkeld. Tekeningen, geanimeerde filmbeelden, geluid en architectuur worden voor het eerste in een nieuwe spannende samenhang getoond. Tijdens de tentoonstelling zal ik met een groep studenten en jonge kunstenaars in de grootste zaal een tekening realiseren.” aldus Robbie Cornelissen.


Het grote geheugen
Ook in het Gemeentemuseum in Den Haag is op dit moment een expositie met werk van Cornelissen ingericht, en ook daar maakte hij een indrukwekkende potloodtekening speciaal voor de zaal waarin ze hangt. Aan het 13 meter brede, 2,5 meter hoge Het grote geheugen X heeft Cornelissen met hulp van een assistent, ruim zes maanden gewerkt. Dit monumentale werk toont droomwereld, die bestaat uit kasten, gebouwen en smalle tussenruimten en vele verdwijnpunten. Het werk doet deels denken aan bestaande architectuur, maar grijpt ook terug op bijvoorbeeld de decors van filmklassieker Metropolis (Fritz Lang, 1927). De tekening is zeer gedetailleerd uitgevoerd, waardoor de toeschouwer het werk vanaf verschillende afstanden kan bekijken.

De expositie Studio Vertigo in het Centraal Museum in Utrecht loopt t/m 29 mei 2011
De expostie Het Grote Geheugen in het Gemeentemuseum in Den Haag loopt t/m 22 mei 2011.
Tevens zijn van 24 april t/m 29 augustus in het Stedelijk museum in Schiedam tekeningen te zien van 100 kunstenaars.

Bij de tentoonstelling verschijnt de geïllustreerde publicatie Het grote geheugen met bijdragen van Lex ter Braak en Edwin Jacobs, € 25,–.

Op zondag 15 mei zal de kunstenaar Robbie Cornelissen in het Gemeentemuseumeen toelichting geven op zijn werk. Temidden van zijn tekeningen kunt u met de kunstenaar in gesprek gaan.     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.