Architectuurwandeling Amsterdamse School

Architectuurwandeling Amsterdamse School

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-04-2011

Museum Het Schip is een museum over de Amsterdamse School architectuur-stroming, volkshuisvesting en stadsgeschiedenis in één. Het museum is gevestigd in een heel bijzonder gebouw, een hoogtepunt van Amsterdamse Schoolarchitectuur.

Precies 90 jaar geleden verrees achter het spoor in de Spaarndammerbuurt dit opvallende gebouw van lichtrode baksteen dat deed denken aan een schip. De golvende gevels en experimentele vormen waren ontworpen door Michel de Klerk als ‘paleis voor de arbeiders’. Een revolutionair volkshuisvestingscomplex, niet alleen om de expressieve vormgeving of de ruime woningen, maar ook vanwege het postkantoor werd vormgegeven door Michel de Klerk en is één van de weinige bewaard gebleven originele Amsterdamse School interieurs.

Geschiedenis
Het museum biedt toegang tot een gereconstrueerde arbeiderswoning, teruggebracht in de oorspronkelijke jaren ’20 stijl, het bekende torentje van het gebouw, verschillende exposities en een collectie Amsterdamse School straatmeubilair. Er is veel te zien en te vertellen over dit fascinerende gebouw waar zowel betreft architectuur als op sociaal gebied geschiedenis is geschreven. Museum Het Schip vertelt die geschiedenis. Met ieder uur een rondleiding in en om Het Schip.


Tweede Paasdag: een extra uitgebreide rondleiding die naast Het Schip ook langs de andere Amsterdamse School gebouwen van Michel de Klerk in de buurt voert, op het Spaarndammerplantsoen. Direct tegenover Het Schip liggen de kunstzinnige volkswoningbouwblokken van Michel de Klerk die iets eerder zijn gebouwd dan Het Schip. Een boeiende tocht langs de vele details en aandacht voor de gedachtewereld van Michel de Klerk, die zonder veel woorden maar met de kracht van zijn vormtaal de basis legde voor de internationaal beroemd geworden beweging: de Amsterdamse School.
Van 14.00 – 15.30, prijs themarondleiding €7,50, reserveren via [email protected]

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.