Architekten Cie. en Felixx winnen prijsvraag stadsvernieuwing Chelyabinsk

Nieuws

Architekten Cie. en Felixx winnen prijsvraag stadsvernieuwing Chelyabinsk

Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-01-2017

Het team van de Architekten Cie. en Felixx Landscape Architects & Planners hebben de 1e prijs gewonnen voor de opmaak van het masterplan voor het historische centrum van Chelyabinsk in Rusland. Door het stadsbestuur van Chelyabinsk werd een internationale tender gehouden waarbij 5 teams weden uitgenodigd om een voorstel te ontwikkelen. Het winnende plan activeert de huidige gridstructuur van de stad als transformatieraamwerk.

Chelyabinsk is een stad in Rusland met een bevolking van 1,2 miljoen inwoners. Een stad die te maken heeft met vergrijzing. Om nieuwe bewoners aan te trekken, en de verschuiving naar nieuwe economieën te realiseren, moeten de historische kwaliteiten van Chelyabinsk worden samengevoegd met hedendaagse waarden van stedelijk leven.

Het winnende voorstel

Het winnende voorstel van de Architekten Cie. en Felixx Landscape architects & planners investeert in de verbetering van de stedelijke omgeving om zo de belangstelling van nieuwe generaties te genereren. Mensen en partijen worden aangetrokken die de verschuiving naar nieuwe economieën ondersteunen. Deze strategie ambieert een geleidelijke vervanging van oude industrie door een verscheidenheid aan nieuwe functies en activiteiten.
De bestaande gridstructuur van Chelyabinsk bestaat uit 3 strategieën:
Grid: inclusieve openbare ruimte
Straten zijn de belangrijkste openbare gebieden in de stad. Naast ruimtes voor autoverkeer dienen ze als lineaire openbare ruimtes. De herontwikkeling en het opwaarderen van de straten optimaliseert water- en groensystemen, integreert fiets- en wandelpaden en biedt ruimte voor openbaar vervoer.

Blocks: Mixed-use programma
De bestaande blokken in de stad laten veel lege, nog te ontwikkelen ruimte. Het nieuwe masterplan stelt een geleidelijke transformatie voor van het bestaande grid door het vervangen van verpauperd vastgoed en het afmaken van de bouwblokken. Woonfuncties worden opnieuw geïntegreerd in het centrum van de stad.

Katalysatoren
Specifieke projecten worden ontwikkeld om bepaalde gebieden te revitaliseren. Daardoor worden speciale kwaliteiten aan de stad toegevoegd, of de ontwikkeling en transformatie in specifieke gebieden gestimuleerd. De invulling van de katalysatoren is sterk gerelateerd aan bestaande kwaliteiten. Deze projecten geven de overheid de mogelijkheid om te sturen in de snelheid van transformatie en de gebieden waar dat gebeurt. Het belangrijkste project is de herontwikkeling van het waterfront langs de rivier “de Miass”, die de totale identiteit van Chelyabinsk opnieuw definieert.

Beeld: Felixx

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.