Bankgebouw en politiepost worden hostel

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Bankgebouw en politiepost worden hostel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-09-2023

In opdracht van de gemeente Zwolle maakte Rijpstra Versseput Architecten het ontwerp voor een hostel met restaurant in het ‘culturele kwartier’ van de stad. Een monumentale transformatie van een gesloten rationalistisch bankgebouw tot uitnodigend hostel en restaurant waarbij een logische indeling voorop staat.

Het monumentale gebouw heeft een markante ligging aan één van de belangrijkste entrees naar de Zwolse binnenstad en ligt middenin het ‘culturele kwartier’ vlakbij Museum de Fundatie. Inpandige verbouwingen sinds de jaren ’50 hadden de structuur en uitstraling van het interieur aangetast. Met de restauratie en verbouwing naar deze nieuwe functie als hostel is het monument in de nieuwe setting geconserveerd.

Geschiedenis

Het gebouw is in 1919 gebouwd als toonbeeld van rationalisme dat zich onder meer kenmerkt door de zichtbaar dragende constructies en de herhaling van gevel- en raamindelingen. Voorheen deed het gebouw met een robuust en gesloten karakter dienst als bankgebouw en politiepost.

Met de transformatie begint Rijpstra Versseput Architecten in de 21e eeuw opnieuw met een functionele aanpak waarbij de logische indeling van het gebouw voorop staat. Tevens lag er een uitdaging om het pand aan de huidige brandveiligheidseisen te laten voldoen wat de mogelijkheid bood om de ontsierende, uitwendige vluchttrappen van de gevel te verwijderen. De nieuwe entreedeuren aan de zuidgevel openen het pand voor bezoekers, zonder daarmee de herhalende indeling van de gevel aan te tasten.

Inpandig

Inpandig is er ingrijpend, maar sober gerestaureerd. De indeling van de kamers op de eerste en tweede verdieping volgen de logische structuur van de constructie en vormen een indeling met middengang. De badkamers springen er daarentegen eigenwijs tussendoor en worden benadrukt als aparte volumes door de chipwood wandbekleding. De uitstraling is basic, passend bij de naam van Hostel de Basis. Verder is de monumentale trap met de lichtstraten erboven behouden en verduurzaamd.

Op de begane grond zijn de gevelopeningen voorzien van stalen geluidwerende voorzetramen en is een nieuwe toiletruimte gecreëerd in de oude bankkluis. De originele tralies verwijzen noaar de oude functie als politiebureau.

Voorbereiding

Aan de herbestemming is een intensief traject voorafgegaan in samenspraak met de afdeling monumenten. Het gebouw is niet alleen geschikt gemaakt voor de nieuwe functie, maar daarnaast ook volledig verduurzaamd. Inpandig is het gebouw compleet voorzien van een thermisch isolerende gevel en toegerust met energiezuinige installaties. Met als resultaat een volledig gasloos gebouw met energielabel A, een topprestatie voor een monument van dit kaliber.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.