Zoetmulder en Schoots Architecten maken winnend ontwerp voor IKC Meeroevers

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Zoetmulder en Schoots Architecten maken winnend ontwerp voor IKC Meeroevers

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-09-2023

In opdracht van VCOG gaan Zoetmulder en Schoots Architecten hun ontwerp voor het Kindcentrum Meeroevers in Meerstad verder uitwerken. Het IKC wordt een herkenbare en duurzame ontmoetingsplek en het eerste gebouw in de nieuwe wijk. Door de prominente toren en plaatsing op een landschappelijke ophoging (wierde) wordt het een duurzaam hoogtepunt in de wijk.

De beoordelingscommissie ziet in het voorstel van Zoetmulder en Schoots Architecten een gebouw met een iconische waarde waarin de verhoudingen en materialisering zorgvuldig zijn uitgedacht. Daarbij werd het ontwerp als’als meest inventief en duurzaam bestempeld met veel creatieve suggesties als ook concrete voorstellen.

Uitwerking

In het plan is het IKC een robuust en rood gebouw is met zowel een hedendaagse als tijdloze uitstraling. De architecten hebben zich laten inspireren door de bekende Groningse Bouma-scholen. Verder wordt de school op een ophoging geplaatst en krijgt zo een prominente positie in de wijk, zoals een oud Wierdedorp. Het hoogteverschil vormt rond de school een uitdagende ruimte voor landschappelijke spel- en leeractiviteiten.

Toren

De toren geeft op het groene dorpsplein markering aan de hoofdentree. Hier worden de activiteiten van IKC Meeroevers zichtbaar door het speelplein en de keuken met Grand Café aan de gevel te plaatsen. Rondom het gebouw zijn verschillende sub-entrees waardoor het gebouw een alzijdige functionaliteit krijgt. De gevels van de onderwijsruimtes zijn afgestemd op de behoefte van de achterliggende functies en de oriëntatie op de zon met zitjes en luifels.

Dichtbij is de robuuste materialisering in hergebruikte gladde Groninger bakstenen herkenbaar. De horizontale luifels en belijning zijn gemaakt van bio-composiet met daarin de levendige vezeltextuur van vlas.

Duurzaam

Om aan de wens van de opdrachtgever – een levensduur van minimaal 100 jaar – te voldoen, is gekozen voor een robuuste schil van gemetselde baksteen en binnen een houten constructie. De hoofddraagstructuur bestaat uit gelamineerde kolommen en liggers terwijl de wanden, vloeren en binnenbladen van houtskeletbouw (HSB) zijn gemaakt. Het binnenblad van de gevel is modulair opgebouwd uit HSB-modules met bio-based houtvezelisolatie. Deze draagstructuur van hout levert op gebouwniveau de meeste CO²-reductie op omdat dit relatief het meeste materiaal kost.

Het gebouw heeft van binnen een driehoekige plattegrond die rationeel is qua constructieve opzet. Door de herhaling van constructieve elementen wordt een duurzame houtbouw constructie betaalbaar en haalbaar.

Indeling

Bij binnenkomst zijn er doorkijkjes naar de verschillende activiteiten in het gebouw. Langs een brede boulevard liggen de ontmoetingsruimtes van het kindcentrum geclusterd. Het grand-café, de leer-keuken, de tribunetrap, de bibliotheek en het speellokaal zijn op laagdrempelige manier aan elkaar verbonden.

Op de begane grond liggen langs de gevel alle groepsruimtes van kinderdagverblijf en school. Op de verdieping is een open leerlandschap met daarin verspreid de verschillende thuisbasissen van de bovenbouw. Verschillende vides geven speelse doorzichten naar de begane grond. Ook zijn er drie ruime en groene dakterrassen die verbonden zijn aan de verschillende functies op de verdieping.

Het werkplein van de docenten krijgt buitenwerkplekken op het werkterras, de crea/techniek-ruimte wordt doorgetrokken naar buiten op het crea-terras en de onderwijsruimtes van de bovenbouw hebben buitenlesruimtes aan het leerterras. Het leerterras heeft ook een buitentrap die verbinding maakt met de groene speelomgeving op het maaiveld.

Interieur

Voor het interieur van het IKC zijn vaste meubels ontworpen voor opslag, garderobe, doorkijkjes en les- en leerplekken. Deze meubels zijn als modules ontworpen die aansluiting vinden op de houtconstructie. Ze vormen multifunctionele wanden die ondersteuning en flexibiliteit geven aan de onderwijsruimtes.

Op de begane grond is een doorlopende meubelwand te vinden die het hart verbindt met het kinderdagverblijf en de onderbouw. De meubelwand omsluit de midden-zone waarin alle facilitaire ruimtes, spreekruimtes en toiletten zijn ondergebracht. Op de verdieping vormen de vaste meubelwanden omsloten meubelblokken die de ruimte verdelen in verschillende zones. Multifunctionele meubelblokken verdelen de ruimte in verschillende leerplekken, van groots tot intiem.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.