Bedrijfspand met complete LED verlichting

Bedrijfspand met complete LED verlichting

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-09-2009

Kompak in Etten-Leur gaat als eerste ter wereld haar nieuwe bedrijfspand, een ontwerp van Best Architecten, compleet met hoogrendement ledlampen verlichten. Meer dan 100.000 lampen zullen binnen en buiten gebruikt worden. Dat zegt LedNed in Helmond, ledfabrikant die de lampen leverde. “Duurzame en energiezuinige ledverlichting die niet alleen mooi, maar ook uiterst milieuvriendelijk is.”

Ontwerp
Het nieuwe industriepand van Kompak wordt gebouwd aan afslag 19 van de A58 bij Etten Leur en beslaat een totale oppervlakte van 10.000 m2. Het pand is ontworpen door architectenbureau Best Architecten, die nauw samenwerkten met ledfabrikant LedNed aan het lichtplan om te zorgen dat de ledverlichting voldoet aan alle extra eisen die een industriële omgeving verlangen.

Zo moet de ledverlichting bestand zijn tegen vuil, trillingen, warmte en andere uitdagingen die een industriële omgeving met zich meebrengt.

Energiezuinig
“Steeds meer bedrijven stappen over op ledverlichting, maar Kompak is het eerste bedrijf ter wereld dat een heel pand laat verlichten door ledlampen, van de buitenverlichting tot de bedrijfshallen tot de kantoren”, aldus André ten Bloemendal, Commercieel Directeur van LedNed. “We denken dat deze wereldprimeur een enorme aanmoediging zal zijn voor andere bedrijven om veel meer gebruik te gaan maken van deze energiezuinige en milieuvriendelijke verlichting”.

Door de inzet van ledverlichting bespaart Kompak jaarlijks circa 200.000 kWh aan stroom, wat gelijk staat aan een besparing van circa 135.000 kg CO>sub>2 uitstoot. Dat is vergelijkbaar met het zuiverende effect van ruim 6.600 volwassen bomen. Financieel levert de ledverlichting een besparing van €35.000,= per jaar aan energiekosten.

Intelligentie
LedNed heeft een nieuwe LED Lichtlijn van ruim 3.500 meter ontwikkeld speciaal voor ruimtes van 3.5 meter tot 15 meter hoog. Deze lijn bestaat uit verschillende individueel aanstuurbare segmenten en is voorzien van zoveel mogelijk direct toepasbare intelligentie zoals aanwezigheidsdetectie, daglicht sturing op instelbare niveaus, minimum licht optie en intensiteit verhoging op instelbare plaatsen waar een meer dan gemiddeld lichtniveau gewenst is voor specifiek zeer nauwkeurige werkzaamheden.


Alle lichtlijnen zijn IP66 uitgevoerd en volledig KEMA CE gekeurd. Door de specifieke constructie en de scheiding tussen het elektrisch circuit en de lichtbronnen voldoet de verlichting ook aan de ATEX richtlijn.

De lichtlijn functioneert ook als noodverlichting binnen het pand. In geval van stroomuitval blijft de lichtlijn voor minimaal twee aaneengesloten uren branden op vol vermogen, ook al stonden ze op moment van stroomuitval uitgeschakeld of in gedimde stand. De lichtlijn is in samenwerking met installateur TES uit Prinsenbeek geïntegreerd in de sprinklerinstallatie.

Straatverlichting
Voor de kantoren en publieke ruimten is gekozen voor de nieuwste generatie flexilight panelen, specifiek ontworpen voor ‘verborgen’
systeemplafonds. De ruimten zijn voorzien van aanwezigheidsdetectie zodat er alleen licht is als er ook mensen aanwezig zijn.

Buiten om het pand heen en bij de laad- en losruimten wordt gebruikt gemaakt van LedNed straatverlichting, waar in elke kop 72 High Power CREE LEDS zijn verwerkt en in de grond- en voetpadlantaarns wordt gebruik gemaakt van losse standaard LED Spots.

De opening van het nieuwe pand is in februari 2010.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.