Betaalbaar wonen in New Norfolk Scheveningen

Nieuws

Betaalbaar wonen in New Norfolk Scheveningen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2021

In Scheveningen ontwierp KAW architecten voor de wijk New Norfolk 237 woningen in een mix van sociale huur en koop. De wijk is een schoolvoorbeeld voor hoe je intensief bouwen kunt combineren met klimaatbestendig bouwen op een relatief goedkope manier.

Belangrijke rol voor visserij

Tot 2006 exploiteerde de Norfolk-line een containeroverslagterrein en ferrydiensten aan de rand van Scheveningen. Na het vertrek van de rederij kwam de unieke woonlocatie vrij. Een ambitieuze transformatie moest het Norfolkterrein een aantrekkelijk woon-werkgebied maken, waarbij visserij een belangrijke rol zou spelen.

Slim ontwerpidee

Om de vrij grote gebouwen een menselijke maat te geven is een slim ontwerpidee toegepast. Wat zich aan de buitenzijde als zeven verschillende gebouwen toont, zijn in werkelijkheid maar vier gebouwen. De gebouwen werden opgetrokken uit bruinrode baksteen aan de stadszijde en witgele baksteen aan de boulevardzijde. De witte banden, die zowel de bouw aan stad- als strandzijde sieren, geven de wijk samenhang.

Beperkte hoeveelheid materialen maken bouw betaalbaar

Het gebouwensemble bestaat uit een aantal ontwerpingrediënten dat op verschillende manieren werden gecombineerd. Door gebruik te maken van een beperkte hoeveelheid materialen kon efficiënt en goedkoop worden gebouwd met toch een maximale diversiteit. In het hele project zijn maar twee kozijntypes (2- of 3-deling) toegepast, net als twee types borstwering (hoog of laag), twee types dakrand (vlak of luifel), twee types woning (balkon of loggia) en een vijftal kleurpaletten.

Achter de afwisselende gevels schuilt een eenduidige gebouwstructuur die het plan realistisch en betaalbaar maakte, met hoogwaardig materiaalgebruik en consequent doordachte detailoplossingen. De verhoogde daktuinen onttrekken de geparkeerde auto’s aan het zicht. De planten in de vliegende schotels en ook het andere groen in New Norfolk werd verzorgd door Lindeloof Tuin- en landschapsarchitecten.

Terras aan de straatkant

Met Duindorp om de hoek lag het voor de hand om het leven aan de straatzijde te laten plaatsvinden. Aan de stadskant verrezen appartementen met grote, deels opgetilde terrassen aan de straatkant. Aan de havenzijde hebben ook de eengezinswoningen een terras aan de straatkant.

Bijzonder is de intensieve opzet waarin gestapelde bouw en eengezinswoningen gecombineerd zijn. Dat was complex, omdat stedenbouwkundig de hoge wand aan de westzijde gewenst was, met veel schaduw en inkijk in de tuinen van de laagbouw. Een andere uitdaging was het ontwerpen van mooie grondgebonden woningen.

Ruimte Zat in de Stad

KAW deed een diepgravend onderzoek naar ruimte om woningen in de bestaande stad te realiseren. Uit het onderzoek bleek dat er zelfs bij een zeer voorzichtige raming plaats is voor 482.000 tot 708.000 nieuwe woningen in de bestaande stad, te realiseren in de komende 10 jaar. Volgens het rapport ‘Ruimte Zat in de Stad’ – waarin big data werden gecombineerd met ontwerpend onderzoek – zou in het gunstigste geval het overgrote deel van de totaal geraamde behoefte van 1 miljoen woningen realiseerbaar zijn.

Lees hier het artikel: Volop bouwruimte voor woningen in bestaande stad

Fotografie: Scagliola Brakkee en Bart van Hoek

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.