Blokhuispoort Leeuwarden verwarmd met biomassa

Nieuws

Blokhuispoort Leeuwarden verwarmd met biomassa

Door: Jacqueline Knudsen | 02-09-2015

De oudste gevangenis van Nederland, de Blokhuispoortgevangenis in Leeuwarden, wordt straks volledig op basis van duurzame energiebronnen verwarmd. In samenwerking met het ministerie van OCW investeert eigenaar BOEi ca. € 3,5 miljoen in een biomassacentrale. De gemeente Leeuwarden levert de biomassa. Ongeveer 75% van al het snoei-afval uit de gemeente is hiervoor nodig. BOEi, gespecialiseerd in het restaureren en herbestemmen van cultureel erfgoed, heeft hiervoor een voor Nederland uniek plan uitgewerkt. De Blokhuispoort wordt in de komende jaren herbestemd tot onder meer horeca, kantoren, ateliers, bibliotheek en hotel en zal in 2018 de hotspot zijn van de Europese Culturele Hoofdstad.

Minister Bussemaker stelde op 2 september subsidies beschikbaar van in totaal 10 miljoen voor energiebesparende maatregelen voor 18 rijksmonumenten. Dit geld is beschikbaar gekomen naar aanleiding van het SER akkoord van september 2013 waarin afspraken zijn gemaakt door het Rijk en maatschappelijke partijen over duurzame economische groei en energiebesparing. De Blokhuispoort krijgt € 2,5 miljoen. Tot dit jaar gebruikte de Blokhuispoort nog ongeveer € 200.000 aan gas om aan de warmtevraag te voldoen.

Verdeelinstallatie hergebruikt

De investering wordt gebruikt om biomassa-verwarmingsketels te plaatsen. De bestaande verdeelinstallatie, zoals leidingen en radiatoren, die nog dateert uit de vorige eeuw voldoet prima en wordt behouden. Verder wordt geïnvesteerd in ‘slimme’ radiatorknoppen en een bunker voor de opslag van biomassa in de oude historische kelders. Eerst vervoeren vrachtwagens de biomassa, maar op termijn moet dat over het water gaan plaatsvinden. Tenslotte worden nog zonnecollectoren geplaatst, voor het ‘voorgloeien’ van de installatie. De verwarming van een monumentaal gebouw is lastiger vanwege de trage massa en de sterke wisseling in (buiten)temperaturen die tegenwoordig met name in het voorjaar het verwarmen ‘een hollen en stilstaan maakt’.

Naast de gemeente is de provincie Friesland de derde belangrijke financier van de herbestemming van 16.000 m2 rijksmonument die in totaal ca. € 25 mln. gaat kosten. De Blokhuispoortgevangenis is eind 2014 door BOEi van het Rijk gekocht en was daarvoor al 6 jaar in gebruik als creatieve broedplaats.

In 2013 maakten de architectenbureaus Heldoorn Ruedisulji en Adema gezamenlijk een initiatiefplan voor de toekomst van de Blokhuispoort.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.