Grensverleggende gevelontwerpen

Nieuws

Grensverleggende gevelontwerpen

Door: Petra Starink | 26-11-2013

Om jong ontwerptalent bij de vakbeurs GEVEL te betrekken, riep VNU Exhibitions Europe de Bold & Beautiful Award in het leven. De naam staat voor technisch lef en oog voor schoonheid; het spanningsveld waarin architecten doorgaans opereren. Op GEVEL 2014 wordt de prijs uitgereikt aan studenten met de meest grensverleggende gevelontwerpen.

De Bold & Beautiful Award brengt beursbezoekers op een leuke manier in contact met architectuurstudenten. Daarnaast biedt de prijs toekomstige architecten een podium voor een vakkundig en geïnteresseerd publiek.

Om onderwijsinstellingen en jong talent op architectuurgebied meer bij GEVEL te betrekken, riep VNU Exhibitions Europe twee jaar geleden een ontwerpwedstrijd voor gevels in het leven: de Bold & Beautiful Student Façade Design Competition, kortweg de Bold & Beautiful Award. ‘De naam staat voor technisch lef en oog voor schoonheid, het spanningsveld waarin een architect opereert.

Tijdens GEVEL 2012 is de prijs voor het eerst uitgereikt. Een vakkundige jury beoordeelde in totaal 14 gevelontwerpen van studenten van vijf verschillende technische universiteiten en academies uit Nederland en België. Met poster en mock-ups werden de ontwerpen op de beurs gepresenteerd. De eerste, tweede en derde prijs met een daaraan gekoppeld geldbedrag van € 1250, € 750 en € 500 gingen naar drie ontwerpen van TU Delft.

Bucky Lab

Marcel Bilow, docent aan TU Delft en begeleider van de deelnemende studenten, is erg enthousiast over het initiatief. ‘De competitie sluit naadloos aan bij ons Bucky Lab, een mastercursus vernoemd naar de Amerikaanse architect Buckminster Fuller, een icoon op het gebied van innovatieve architectuur. In één semester ontwikkelen, ontwerpen en bouwen studenten gevel- en constructiegerelateerde prototypes. Door deelname aan de Bold & Beautiful Award waren de studenten gemotiveerder dan ooit, vooral omdat er geld, een tentoonstelling en dus publiciteit aan verbonden is. Ten slotte hebben wij een selectie van drie ontwerpen gemaakt die door mochten voor de prijs.’ Een van de winnende ontwerpen had een gevel met een ‘stretching sunscreen’. Dankzij een samenwerking met Romazo, de branchevereniging van de vakhandel voor rolluiken, markiezen en zonwering, is dit idee opgepikt door zonweringproducenten.

Grensverleggende gevels

Na het succes van 2012 is de ontwerpwedstrijd dit jaar opnieuw uitgeschreven. Op GEVEL 2014, die van 22 tot en met 24 januari in Ahoy wordt gehouden, is ruimte gemaakt voor de presentatie van 20 inzendingen. Naast innovatief gehalte, architectonische en technische toepasbaarheid, compatibiliteit met klimaatsystemen en kwaliteit van de presentatie, is ‘grensverleggend’ een belangrijk criterium. ‘Grensverleggend is het thema van GEVEL 2014, daarom zal het ontwerp voornamelijk daarop beoordeeld worden.

Romazo en ArchitectuurNL zijn dit jaar medeondersteuners van de prijs. Er zijn dit jaar ook eervolle vermeldingen en een publieksprijs te winnen. Om mee te dingen naar de publieksprijs, moet het ontwerp van te voren op de website van ArchitectuurNL te zien zijn. Op de beurs zelf kunnen bezoekers dan hun stem uitbrengen. Daarnaast stelt Romazo een extra prijs van € 1000 beschikbaar voor het meest grensverleggende ontwerp op het gebied van zonwering. 

Animo

Ondanks de uitbreiding van de expositievloer, prijzen en prijzengeld is de animo onder onderwijsinstellingen kleiner dan twee jaar geleden. Alleen TU Delft heeft zich tot nu toe aangemeld. ‘Het probleem is dat studenten tijd en begeleiding nodig hebben om een goed ontwerp af te leveren. Vaak is daar in het onderwijsprogramma geen ruimte voor,’ geeft Carlier als reden aan. ‘Delft vormt hierop een uitzondering. Ik verwacht dat zij probleemloos 20 hoogstaande ontwerpen leveren, maar dan wordt het een Delfts onderonsje, wat niet de opzet is van de prijs.’
Marcel Bilow zou het ook jammer vinden als de competitie beperkt bleef tot studenten van zijn Bucky Lab. ‘Een jurybeoordeling lijkt mij dan niet gepast. Een publiekslieveling is dan veel meer op zijn plaats.’

Mock-ups van alle inzendingen zijn tijdens de beursdagen op 22, 23 en 24 januari in Rotterdam Ahoy te zien. 

Kijk ook in de rubriek Prijsvragen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.