cepezed ontwerpt onderwijsgebouw Rotterdam

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

cepezed ontwerpt onderwijsgebouw Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2022

In opdracht van Hogeschool Rotterdam, Stichting BOOR en gemeente Rotterdam gaat cepezed een bijzonder onderwijsgebouw in Rotterdam Zuid ontwerpen. Het gebouw zal zowel voorgezet als hoger onderwijs huisvesten, ter bevordering van doorlopende leerlijnen en doorstroming. De scholen zijn boven elkaar geplaatst en onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de zomer van 2026 moet het gebouw klaar zijn.

Het nieuwe gebouw verbindt straks de Laan op Zuid met het nabijgelegen (toekomstige) park aan de Rijnhaven middels een centrale doorgang. De vergroende daken en loggia’s benadrukken deze as. Het gebouw is compact en trapsgewijs – rekening houdend met invallend zonlicht – ontworpen. In het hart van het gebouw – het atrium- valt veel daglicht binnen.

Een gebouw, twee scholen

Het gebouw zal twee verschillende onderwijstypes huisvesten waarbij de keuze is gemaakt om synergie te stimuleren. Hiertoe zijn de hogeschool en de middelbare school boven elkaar geplaatst, met in het midden een gedeeld daglichtrijk atrium. Ook zijn er ontmoetingsruimtes en mogelijkheden voor gedeelde faciliteiten.

Hogeschool Rotterdam vestigt in dit gebouw al haar opleidingen en haar onderzoek op het gebied van digitale technologie, met zo’n 3.000 studenten. Daarnaast vestigt scholengroep SNZ zich in het gebouw met havo en vwo-onderwijs voor zo’n 800 leerlingen. Om beide instellingen hun identiteit te laten behouden, geeft cepezed ieder een eigen ingang en eigen herkenbare looproutes. De Hogeschool Rotterdam streeft naar een open karakter, terwijl de Stichting BOOR geborgenheid belangrijk vindt. Beide zijn mogelijk in dit ontwerp.

Duurzaam gebouw(d)

Tot slot krijgen de opdrachtgevers een zichtbaar duurzaam gebouw. In het oog springen de houten gevels en het vele groen in de dubbelhoge ruimtes. De groene daken bieden een fijne plek voor het schoolplein van de middelbare school. Ook worden de daken gebruikt voor waterretentie en duurzame energieopwekking middels zonnepanelen.

Minimaal materiaalgebruik draagt sterk bij aan het duurzaamheidsconcept. Zo is de zichtbare constructie zorgvuldig gedetailleerd en behoeft geen verdere afwerking. Deze besparing, de flexibele opzet met grote vloervelden, het gebruik van biobased materialen plus de milieuvriendelijke wijze van prefabricage maken het gebouw in de kern evenzeer duurzaam als toekomstbestendig.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.