Circulair paviljoen Circl

Nieuws

Circulair paviljoen Circl

Door: Petra Starink | 04-09-2017

Aan het Gustav Mahlerplein op de Zuidas opent op 5 september het paviljoen Circl haar deuren. Het paviljoen is ontworpen door de Architekten Cie. in opdracht van ABN AMRO en is volledig circulair. De architecten Pi de Bruin en Hans Hammink hebben een buitengewoon programma van circulariteit toegepast in hun ontwerp. Afgedankte spijkerbroeken zijn verwerkt als isolatiemateriaal en afgekeurde houten kozijnen zijn verzaagd tot houten vloeren.

Architect Pi de Bruijn

Pi de Bruijn : “Wij hebben gebruik gemaakt van een ontwerpstrategie waarbij zoveel mogelijk afval wordt vermeden, dat begint al bij het hergebruik van materialen. Zoveel mogelijk onderdelen van het bouwwerk zijn in elkaar gezet op een manier dat zij bij vervanging of sloop hergebruikt kunnen worden.

Voorbeelden van circulariteit

Afgekeurde houten kozijnen zijn verzaagd tot houten vloeren, tegelvloeren zijn gemaakt van vermalen hergebruikt beton met daarin verwerkt PCM (phase changing materials) die het binnenklimaat regelen,

Afgedankte spijkerbroeken van bankmedewerkers zijn verwerkt in het plafond als isolatiemateriaal.

De balken van de houten constructie zijn zo in elkaar gezet dat er bijna geen schroefgaten in zitten en ze bij toekomstige sloop nog helemaal gaaf zijn

De liften in Circl zijn niet gekocht maar geleased en gaan na tien jaar weer terug

Alle materialen, componenten en onderdelen van waaruit het gebouw bestaat zijn vastgelegd in een materialenpaspoort genaamd LLMNT

Paviljoen Circl heeft een unieke 12V-stroomvoorziening door het hele gebouw.

Van 5 t/m 9 september 2017 is er een feestelijke openingsweek in de Circl.

Beeld: de Architekten Cie.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.