Close up: Piet Zwart

Close up: Piet Zwart

Nieuws
Door: Petra Starink | 16-10-2012

Vanavond 16 oktober op Nederland 2 om 23.00 uur is een documentaire te zien over Piet Zwart. Piet Zwart geldt als als één van de meest vernieuwende en veelzijdige vormgevers die Nederland gekend heeft. ‘Alles Moet Nieuw – Piet Zwart’ van regisseur Sherman De Jesus vertelt het verhaal van een ontwerper en kunstenaar die streefde naar verandering maar opliep tegen de beperkingen van zijn tijd.

‘Alles moet nieuw – Piet Zwart’ biedt een groots overzicht van het werk van Piet Zwart, waaronder zijn baanbrekende grafische werk (advertenties, catalogus) voor de Nederlandse Kabelfabriek (NKF) en de postzegels die hij voor PTT ontwierp. Als industrieel ontwerper is hij vooral bekend geworden door het ontwerp van de ‘Piet Zwart’ Bruynzeel keuken. Zwart was een groot voorstander van standaardisatie en streefde ernaar om design betaalbaar te maken voor de mensen met een kleine beurs. Als pionier van het grafisch en industrieel design bereidde Piet Zwart de weg voor de internationale successen van het hedendaagse ‘Dutch Design’. De beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers riep hem in 2000 uit tot ‘Ontwerper van de eeuw’.

De documentaire bevat een schat aan uniek archiefmateriaal, zoals een nieuw ontdekt fragment waarin Piet Zwart zelf te zien is in een reclamefilm uit 1928. Aan de hand van interviews met zijn kinderen, persoonlijke brieven, foto’s en animaties die zijn werk letterlijk tot leven brengen, ontstaat er een persoonlijk portret van een man die leefde om te vernieuwen.

Bron: Close up

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.