De Lakenhal, Park Hoog Oostduin, De Nieuwe Stad winnaars NRP Gulden Feniks 2020

Nieuws

De Lakenhal, Park Hoog Oostduin, De Nieuwe Stad winnaars NRP Gulden Feniks 2020

Door: Petra Starink | 18-11-2020

De Lakenhal Leiden, Park Hoog Oostduin Den Haag en De Nieuwe Stad Amersfoort zijn de winnaars van de NRP Gulden Feniks 2020. De prijzen werden in een livestream door juryvoorzitter Geurt van Randeraat en NRP voorzitter Bart Krol tijdens het NRP Congres vanuit de Caballerofabriek in Den Haag op 17 november bekendgemaakt. De prijzen werden uitgereikt aan opdrachtgevers, ontwerpers en bouwpartijen in de categorieën Transformatie, Renovatie en Gebiedstransformatie. Naast de 3 winnaars werden ook nog 4 projecten genomineerd: Atlas Eindhoven, FENIX I Rotterdam, RCO House Amsterdam en De Nieuwe Internationale School (DENISE) Amsterdam.

Museum De Lakenhal, Leiden, winnaar in de categorie renovatie:
“Uit de kwaliteit die overal is gerealiseerd, spreekt goede samenwerking van alle betrokkenen, waarbij iedereen ruimte aan elkaars inbreng heeft gelaten en de jonge architecten unieke kennis en ervaring konden opdoen met internationale specialisten.” Betrokken partijen: ontwerp: Happel Cornelis Verhoeven (ontwerp) en Julian Harp Architects (restauratie); gemeente Leiden (opdrachtgever); Webbers Bouwmanagement, IBB Kondor en Koninklijke Woudenberg (bouwpartijen).

Park Hoog Oostduin, Den Haag, winnaar in de categorie transformatie:
“De jury beschouwt de aanpak als een leerzame uitnodiging aan opdrachtgevers en architecten voor de enorme renovatie- en verduurzamingsopgave van duizenden leegstaande gebouwen die voor ons ligt.” Betrokken partijen waren onder meer: cepezed (ontwerp); OD75 (opdrachtgever); Züblin (hoofdaannemer).

De Nieuwe Stad, Amersfoort, winnaar in de categorie gebiedsontwikkeling:
“De Nieuwe Stad is een ‘game changer’. De gehele aanpak en de kwaliteit waartoe deze aanpak leidt, staat voor een mentaliteitsverandering bij gebiedsontwikkeling.” Schipper Bosch Groep is initiatiefnemer, ontwikkelaar, opdrachtgever, grondeigenaar en architect.

De NRP Gulden Feniks wordt jaarlijks uitgereikt. Alle informatie over de NRP Gulden Feniks is hier te vinden.

NRP Masterprijs 2020

Tijdens het congres van de NRP werd ook de Masterprijs 2020 uitgereikt. Deze ging naar Aditya Parulekar (TU Delft, Building Technology) met zijn onderzoek naar de instandhouding en restauratie van stucwerk ornamenten. Hij bedacht hiervoor o.a. een restauratierobotplatform

Inschrijving Gulden Feniks 2020

De NRP Gulden Feniks 2021 gaat gelijk van start. NRP zoekt renovatie- en transformatieprojecten die “inspirerend, uniek, innovatief en duurzaam zijn.” Inzenden kan tot en met donderdag 4 maart, 12.00 uur. Voordragen kan tot en met maandag 15 februari 2021.

Fotografie: NRP, cepezed (Lucas van der Wee)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.