Documentaire Han van Loghem – bouwen te midden van eenzaamheid

Actualiteiten, Nieuws

Documentaire Han van Loghem – bouwen te midden van eenzaamheid

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-09-2022

Op zaterdag 1 oktober organiseert het ABC Architectuurcentrum Haarlem in samenwerking met de Schuur een speciale filmvertoning van de documentaire ‘Bouwen te midden van eenzaamheid’ over Han van Loghem. Een architect die in Siberië op zoek ging naar professionele vervulling.

Architect Van Loghem werkte vanaf 1917 in Nederland aan sociale woningbouwprojecten, zijn bekendste tuindorp is Betondorp in Amsterdam Watergraafsmeer. Geleid door politieke overtuiging en sociaal bewustzijn reisde Van Loghem in 1926 af naar het verre Siberië. Hier was behoefte aan specialisten om mee te werken aan het ontwerp en de bouw van compleet nieuwe steden.

Film

Bouwen te midden van eenzaamheid brengt in beeld hoe de reis naar Siberië voor Van Loghem een zoektocht was naar persoonlijke en professionele vervulling, die hij meende in eigen land niet te kunnen vinden. De tekst is geheel gebaseerd op brieven, lezingen en een manuscript van Han van Loghem en zijn echtgenote Berthe Neumeijer. Het beeld bestaat uit archief-filmmateriaal en foto’s, hoofdzakelijk afkomstig uit Russische archieven.

Na afloop van de vertoning gaat oud-Volkskrantredacteur , Haarlemmer en Van Loghem-bewonderaar Jan Tromp in gesprek met Gijs Kessler en Pim Zwier, de makers van deze film.

Expositie

Tot 4 december is er in het ABC ook een expositie te bezoeken van Van Loghem. De aanleiding hiervoor is enerzijds het 100-jarig bestaan van De Haarlemse wijk ‘Tuinwijk Zuid’. Een tweede reden is het verschijnen van een omvangrijke monografie over Van Loghem, geschreven door Rudolphine Eggink. De ondertitel luidt: ‘Architect van een optimistische generatie’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.